Tiedotteet ja tarinat

Opiskelijajärjestöistä kontaktipintaa Tampereen yliopiston tekniikan opiskelijoihin

Rauman kauppakamarin ICT-valiokunta toteutti joulukuussa etätapaamisen Tampereen yliopiston opiskelijajärjestöjen edustajien ja valiokunnan jäsenten kesken. Tampereen yliopistossa opiskellaan esimerkiksi automaatio-, sähköenergia-, tieto- ja tietoliikennetekniikkaa. Moni opiskelija työllistyy jo opiskeluaikana, joten yritysten on tehokkainta kontaktoida opiskelijat opiskelupaikkakunnalla.

Lue lisää

Tullietuuskohtelu EU:n ja Britannian välisessä tavarakaupassa alkaen 1.1.2021 (päivitetty 5.1.2021)

TIEDOTE

EU ja Britannia pääsivät 24.12.2020 neuvotteluissaan sopimukseen kauppasopimuksesta, jota sovelletaan väliaikaisesti, kunnes lopullinen sopimus voidaan myöhemmin ratifioida. Tämä väliaikaisesti sovellettava kauppasopimus sisältää määräyksiä EU:sta ja Britanniasta peräisin olevien tavaroiden vastavuoroisesta etuuskohtelusta, joiden mukaan tullia ei kanneta, jos tavaroita voidaan pitää sopimuksen mukaisina alkuperätuotteina.

Lue lisää

Tervetuloa tutustumaan ajankohtaisiin asioihin ja jäsentemme menestystarinoihin!

Kauppakamarien koronakyselyt: Koronavuosi kohteli toimialoja eri lailla – majoitus- ja ravitsemusalalla synkintä, teollisuus ja kauppa pärjäsivät keskimääräistä paremmin, rakentaminen vasta odottaa huonoimpia aikoja

Koronavuosi kohteli yrityksiä ja toimialoja eri tavoin. Koronaepidemian takia hyvin iso osa yrityksistä on ollut vaikeuksissa, mutta toiset vielä suuremmissa vaikeuksissa kuin toiset. Kauppakamareiden maalis-joulukuun aikana jäsenyrityksille tekemistä laajoista kyselyistä selviää, että epidemia on kohdellut kaltoin erityisesti pieniä yrityksiä kaikilla toimialoilla. Toimialoista pahimpia kärsijöitä on ollut majoitus- ja ravitsemusala.

Lue lisää

Kolmen kärki juuri nyt: osaamisen kehittäminen, toiminnan tuottavuus ja johtaminen

Kauppakamari havainnoi herkästi ajan pulssia ja muokkaa toimintaansa ympäristön muutosten ja jäsenkuntansa tarpeiden mukaisesti.

Lue lisää

Kauppakamarien koronakysely Satakunnassa: Kevään pahimmat uhkakuvat eivät ole vielä toteutuneet, mutta tilanne on edelleen huolestuttava

Kauppakamarit ovat toteuttaneet jo 10 kertaa laajan kyselyn koronapandemian vaikutuksista. Tämän kertaiseen kyselyyn vastasi koko maassa noin 3300 yritystä ja Satakunnassa yhteensä 175 jäsenyritystä. Näistä 56 on Rauman kauppakamarista ja 119 Satakunnan kauppakamarista.

Lue lisää

Keskuskauppakamari: Iso-Britannian sopimukseton EU-ero ruuhkauttaa Suomen vientiä ja tuontia

Britannian lähtö EU:n tulliunionista ja sisämarkkinoilta vuoden lopussa mahdollisesti ilman mitään kauppasopimusta sekoittaa Suomenkin tuonnin ja viennin Britannian kanssa pitkäksi aikaa. Keskuskauppakamarin johtavan liikenne- ja elinkeinopoliittisen asiantuntijan Päivi Woodin mukaan tavaraliikenne Britannian ja EU:n kesken tulee ruuhkautumaan pahoin.

Lue lisää

Teknologiaa, tehokkuutta ja osaamista - uusi saha nousee maailman kärkeen

Kaikkien aikojen suurin sahainvestointi suomalaisessa sahateollisuudessa rakentuu Raumalle Metsä Fibren sellutehtaan yhteyteen. Teknologia, tehokkuus sekä toimintamallit tulevat olemaan omaa luokkaansa.

Lue lisää

Keskuskauppakamari: Aasian vapaakauppasopimus poistaa kaupankäynnin esteitä – ”Yrityksillä on nyt tuhannen taalan paikka”

Keskuskauppakamarin kansainvälisistä asioista vastaavan asiantuntijan Jenni Isolan mukaan Aasian vapaakauppasopimus RCEP tiivistää Euroopan ja Aasian maiden keskinäistä talousyhteistyötä ja kiristää kilpailua alueella. Suomalaisyrityksillä on nyt tuhannen taalan paikka ottaa kaikki hyöty irti maailman suurimmasta vapaakauppasopimuksesta. Parhaimmassa tapauksessa sopimus tulee karsimaan turhia kaupan esteitä ja takaamaan yrityksille tasavertaiset toimintaedellytykset.​​​​​​​

Lue lisää

​​​​​​​Rauma Chamber of Commerce Autumn Gallup

The current epidemic COVID-19 has impacted several industries all around the country. New business strategies have been developed, creating in consequence new approaches to business and customer service.

Lue lisää

Johanna Luukkonen kaupungin ruorissa

"Haluan, että yrittäjillä ja yritysjohtajilla on tunne, että olen käytettävissä. Vaikuttavuus ja vaikuttamistyön uskottavuus syntyy yhteisestä tekemisestä - siitä, että puhutaan samaa kieltä."

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa nettiversiona!

Lue lisää

Yhteistyöllä vuoden kauppakamareiksi

Vuoden kauppakamari palkittiin 10.–11. syyskuuta virtuaalisesti järjestetyillä kauppakamaripäivillä. Vuoden kauppakamariksi valittiin poikkeuksellisesti kaksi kauppakamaria, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit.

Lue lisää

Kauppakamarin koronakysely: Paikallisen sopimisen lisääminen ja työn verotuksen alentaminen toimivimmat keinot työllisyyden parantamiseksi

Kesätauon jälkeen toteutettuun Kauppakamarien korona-yrityskyselyyn vastasi valtakunnallisesti yli 3100 yritystä. Satakunnasta vastaajia oli lähes 200 yritystä, joista Rauman seudulta 41. Yrityksiltä kysyttiin koronan toteutuneista ja odotettavissa olevista vaikutuksista liiketoimintaan ja henkilöstöön. Lisäksi saatiin tuntumaa siitä, kuinka yritykset suhtautuvat hallituksen toimiin liittyen kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi.

Lue lisää

Kauppakamarien vientiyrityskysely: Viennin romahdus jopa 20 prosenttia, matkarajoitukset kasvava ongelma

Peräti 56 prosenttia Suomen keskeisistä vientiyrityksistä pelkää vientinsä laskevan merkittävästi loppuvuoden aikana, ja 18 prosenttia yrityksistä ennakoi viennin pudotuksen olevan jopa yli 20 prosenttia. Talouden epävarmuudessa erityisesti Suomen poikkeuksellisen tiukat matkarajoitukset aiheuttavat ongelmia lähes 86 prosentille vientiyrityksistä. Tiedot ilmenevät Keskuskauppakamarin tuoreesta valtakunnallisesta kyselystä Kauppakamarin Vientiyritysverkostolle. Verkostossa on mukana 200 johtavaa vientiyritystä ja työnantajayritystä isoista keskisuuriin yrityksiin eri toimialoilta kautta Suomen.

Lue lisää

Tervetuloa päivittämään osaamisesi - syksyn koulutuskalenteri on nyt julkaistu!

Syksyn koulutuskalenteri on nyt julkaistu! Luvassa useita ajankohtaiskoulutuksia lähitoteutuksina ja etäyhteyksin. Huomioimme toteutuksissa erityisen huolellisesti koronarajoitteet.

Lue lisää

Ohjeet koulutuksiin ja tapahtumiin osallistumiseksi koronapandemian aikana

Aloitamme kauppakamarissamme lähikoulutukset ja -tilaisuudet syksyllä tilanteen niin salliessa. Osa tilaisuuksista tullaan järjestämään edelleen webinaareina. Noudatamme ja seuraamme jatkuvasti THL:n ja Valtioneuvoston ohjeistuksia ja määräyksiä. Asiakkaidemme ja henkilökuntamme terveys on meille ensiarvoisen tärkeää. Huolehdimme siitä, että paluu uuteen normaaliin tapahtuu mahdollisimman turvallisesti ja tartuntariskit minimoiden. ​​​​​​​

Lue lisää

Koronasyksyn vinkit työpaikalle – Suunnittelu on kaiken A ja O

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen kehottaa yrityksiä ja organisaatioita pohtimaan toimintamalleja, jotka takaavat turvallisen paluun työpaikalle koronakesän jälkeen. Samalla työnantajien tulee huomioida kriisivalmius ja tehdä uusi riskienhallintasuunnitelma sen varalle, että virustilanne muuttuisi pahemmaksi.

Lue lisää

Viennin syöksykierre oikenemassa – EU:n suunta ratkaisee Suomen tilanteen

Kauppakamarien tänään julkistamien vientiasiakirjatilastojen perusteella Suomen tavaravienti tippui kesäkuussa enää kuusi prosenttia, kun toukokuussa pudotusta oli 20 prosenttia. Viime viikolla tulli ilmoitti Suomen viennin arvon laskeneen EU-maihin vielä toukokuussa 31,7 prosenttia ja EU:n ulkopuolellekin 30 prosenttia. Suomen viennissä saattaa olla orastavia merkkejä paremmasta, mutta ratkaisevaa on, kuinka nopeasti Eurooppa toipuu koronasta, arvioi tilannetta Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.

Lue lisää

Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 31.8.2020 mennessä

Perjantaina 26.6. vahvistetun lain mukaista, uutta kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.-31.8.2020. Haku tapahtuu sähköisellä hakemuksella Valtiokonttorin verkkosivulla.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin vuosikertomus 2019 on nyt julkaistu

Rauman kauppakamari on yksi Suomen 19 itsenäisestä kauppakamarista. Jo 38. toimintavuosi on vihdoin saatu paketoitua - vuosikertomus 2019 on julkaistu tällä kertaa sähköisenä.

Lue lisää

Epävarmat näkymät haastavat Satakunnan teollisuusyrityksiä: koronan vaikutukset näkyvät viennissä syksyllä

Korona-ajan tilannekuvassa korostuu seuraavaksi teollisuuden ja erityisesti vientiteollisuuden tulevaisuus. Paljon riippuu siitä, uskallammeko toteuttaa investointeja, saadaanko kansainvälinen liiketoiminta ja rajat pidettyä auki ja aktiivisena sekä suomalaisten yritysten kilpailuympäristö hyvässä kunnossa suhteessa verrokkimaihin. Kauppakamarien kyselyjen viimeisimmät tulokset on alla purettu tällä kertaa erityisesti satakuntalaisen teollisuuden näkökulmasta. ​​​​​​​

Lue lisää

Vt8 Eurajoen keskustan kohdan parantamishankkeen rahoituspäätös tukee elinkeinoelämän kilpailukykyä

Rauman ja Satakunnan kauppakamareissa kiitellään hallitusta lisätalousarvioesityksessä olleesta Vt8:lle suunnatusta investointihankkeesta Eurajoen keskustan kohdalla. Valtatie 8 on yksi Lounais-Suomen pääväylistä, jolla liikkuvat sekä ihmiset että tavarat. Jokainen askel kohti Vt8:lle asetettuja palvelutasotavoitteita tukee sujuvaa, turvallista ja häiriötöntä liikennettä, näin ollen myös elinkeinoelämän kilpailukykyä.

Lue lisää

Kestävää kilpailukykyä liikenneverkoilla -webinaarin tallenteet katsottavissa

Elinkeinoelämä käyttää koko liikenneverkkoa niin maalla, merellä kuin ilmassa. Liikenneverkon kunto ja toimivuus vaikuttavat yritysten globaaliin kilpailukykyyn niin tavara- kuin henkilökuljetusten näkökulmista. Toukokuinen Kestävää kilpailukykyä liikenneverkoilla -webinaari kokosi ruutujen ääreen koko joukon päättäjiä, viranomaistahoja ja elinkeinoelämän edustajia. Tilaisuuden tallenteet katsottavissa nettisivuillamme.

Lue lisää

Rauman kaupunki selvitti henkilöjunaliikenteen käynnistämisen mahdollisuudet

Rauman kaupunki on teettänyt liikenneselvityksen henkilöjunaliikenteen mahdollistamisesta välille Rauma-Kokemäki. Selvityksen toteutti suunnittelupalveluita tarjoava Proxion, joka on erikoistunut raideliikenteeseen ja raideinfrastruktuurin projekteihin. Selvityksessä saatiin realistinen kuva siitä, että liikenne olisi mahdollista toteuttaa kohtuullisin investoinnein.

Lue lisää

Tampere-Pori/Rauma -radan liikenteen kehittämisestä tehdään kaksi selvitystä

-Pori/Rauma -radan kehittämistä varten käynnistyy hanke, jossa tutkijaan, millaisia keinoja ja mahdollisuuksia radan liikenteen kehittämiselle on sekä kartoitetaan radan infrastruktuurin liikenteelle aiheuttamia pullonkauloja. Selvityksen ohjaukseen ja kustannuksiin osallistuvat Pirkanmaan liitto, Satakuntaliitto, radan varren asemakaupungit Tampere, Nokia, Sastamala, Pori, Rauma, Kokemäki ja Harjavalta sekä Tampereen, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit. Selvityksen rinnalla Väylävirasto laatii erillistä radan infrastruktuuria tarkastelevaa tarveselvitystä, jonka tulokset hyödynnetään operointitarkasteluissa.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin suositus etätyöstä takaisin työpaikoille siirtymiseen

Keskuskauppakamari on päivittänyt suositustansa yritysten ja organisaatioiden toimintamalleista koronavirustilanteeseen liittyen. Uusi ohje kehottaa pohtimaan organisaatiolle sopivimmat tavat, jotta etätöistä voitaisiin palata asteittain työpaikoille kesälomakauden loppuun mennessä. Paluussa on oleellista miettiä suojautumistavat ja se, missä järjestyksessä toimintoja palautetaan toimipisteisiin.

Lue lisää

Kauppakamarin vientijohtajabarometri: Vientiä uhkaa romahdus ja protektionismi

Suomen johtavat vientiyritykset ja merkittävät työllistäjät ovat erittäin huolissaan nopeasti kuihtuvasta tilauskannasta ja eri maiden markkinoita vääristävistä tukitoimista sekä syrjivistä kaupanesteistä, protektionismista. Vientiyritykset pelkäävät, että koronakriisin seurauksena vientiä uhkaa romahdus. Tämä selviää tuoreesta Kauppakamarin vientijohtajabarometrista, johon vastasi 328 keskeisen vientiyrityksen toimitusjohtajaa tai viennistä vastaavaa johtajaa kautta Suomen.

Lue lisää

Silta kriisin jälkeiseen aikaan ei ole vielä valmis – osa vaikutuksista vasta konkretisoitumassa

Kauppakamarit toteuttivat kolmannen kerran tilannekuvakyselynsä koronakriisin alettua. Tuloksista nähdään, että odotuksissa on edelleen varsin vahvaa huolestuneisuutta, varsinkin niiden toimialojen osalta, joissa vaikutukset ovat jo realisoituneet. Tuloksissa ei kuitenkaan ole merkittävää muutosta edelliseen kyselyyn, vaikka tilanne on yrityksille edelleen erittäin haastava. Rajoitusten purkamisen osalta mm. testaamisen ja tartuntaketjujen tehokkaan jäljityksen sekä alakoulujen ja päivähoidon avaamisen koettaisiin vaikuttavan myönteisesti.

Lue lisää

Onko aika vaihtaa (korona)strategiaa?

(Juttu julkaistu alun perin Länsi-Suomi -lehdessä pe 10.4.2020)
Koronakriisissä kaikkein tärkein tavoite on suojella ihmisten terveyttä ja pysäyttää epidemian leviäminen. Siinä Suomen hallitus on rajoitustoimillaan hyvin onnistunutkin. Nyt on kuitenkin aika vaihtaa strategiaa. Jokainen viikko, jonka maamme ja taloutemme on nykyisenkaltaisten rajoitustoimien pysäyttämä, tuhoaa 1,2 miljardia bruttokansantuotteestamme, kaataa muutoin terveitä yrityksiä sekä aiheuttaa pahimmassa tapauksessa pysyviä työpaikan menetyksiä.

Lue lisää

Satakunnassa huoli taloudesta kasvanut merkittävästi kahden viikon aikana

Koronaviruksen vaikutuksia koskevan kauppakamarien kyselyn tuoreet tulokset on nyt julkaistu. Kaksi viikkoa sitten ihan koronakriisin alussa tehty tilannekuva on muuttunut selkeästi huolestuttavampaan suuntaan. Vaikutukset monille toimialoille ovat vasta kirkastumassa ja varautumista on lisätty.

Lue lisää

Korona, liikenne ja logistiikka - ajankohtaista

Yritysten on hyvä varautua siihen, että merikuljetuksissa saattaa ilmetä pulaa kalustossa, kuljetusaikojen pidentymisessä tai kuljetusten hintoihin saattaa tulla yllättäviäkin korotuksia lyhyellä aikavälillä. Myös lentorahdin hinnat ovat nousussa. Tavaraliikenteen jatkuvuus pyritään kuitenkin turvaamaan myös poikkeusoloissa.

Lue lisää

Viranomaisten koronamääräykset saavat aikaan force majeure-tilanteen yhä useammin

Koronaviruksen aiheuttamat tilanteet ovat viime päiviin asti olleet harvoin force majeure eli ylivoimaisen esteen tilanteita. Kauppakamarit voivat antaa olosuhdetodistuksia koskien force majeur -tilannetta. Lue pikaohje tilanteisiin tästä artikkelista!

Lue lisää

Kauppakamarien kysely: myös Rauman seudulla varaudutaan haastaviin aikoihin

Lähes kolmasosa kauppakamarien yhteiseen kyselyyn vastanneista yrityksestä kokee, että konkurssin todennäköisyys on kasvanut merkittävästi koronavirusepidemian takia. Yli puolet yrityksistä kertoo, että lomautukset tai irtisanomiset ovat todennäköisiä seuraavan kahden kuukauden aikana. Myös Rauman seudulla yritykset ovat varustautumassa haastaviin aikoihin.

Lue lisää

Konkurssit ja työpaikkojen menetykset estettävä – Yrityksiä autettava koronaviruskriisin yli

Moni elinkelpoinen yritys kärsii väliaikaisesta kassavirran tyrehtymisestä, joka vaarantaa yrityksen liiketoiminnan jatkuvuuden. Suomella ei ole varaa konkursseihin ja työttömyyden lisääntymiseen, jotka olisivat estettävissä. Koronavirusepidemian taloudelliset tappiot tulee minimoida, vaatii Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin koulutuksia ja tapahtumia siirretään eteenpäin / verkkoon

Rauman kauppakamarin tapahtumia ja luottamushenkilöiden kokouksia siirretään pidettäväksi etäyhteyksin ja osin myöhempään ajankohtaan koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Esimerkiksi maanantaille 16.3. aiottu Pyhäjärviseudun elinvoimafoorumi siirtyy syksyyn. Seuraavien kahden kuukauden ajalle sovitut koulutukset siirtyvät pääsääntöisesti uuteen ajankohtaan, joko touko-kesäkuulle tai alkusyksyyn. Osa koulutuksista voidaan pitää webinaareina. Lisätietoja asiasta tulossa koulutuksiin ilmoittautuneille.

Lue lisää

Keskuskauppakamari: Toimintojen jatkuvuus turvattava poikkeusoloissa

Keskuskauppakamari julkaisi tänään omat päivitetyt suosituksensa yritysten ja organisaatioiden toimintamalleiksi koronaviruksen aiheuttamien huolien ja poikkeuksellisen tilanteen johdosta. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kuitenkin painottaa, että yrityksissä ja organisaatioissa on mietittävä sen ohella mitä ei saa tai voi tehdä, myös ja varsinkin sitä mikä pitää ja miten voidaan tehdä poikkeusoloissa.

Lue lisää

Matematiikalla on merkitystä – Matematiikan Päässälaskumestari -kilpailun Rauman seudun finaali järjestetään tänä vuonna laajassa yhteistyössä yritysten kanssa

Matematiikan päässälaskumestari on Satakunnassa vuosittain MAOL-Rauma Ry:n järjestämä yläkoulun 8.-luokkalaisten ja lukion 1.-vuosikurssin päässälaskutaitoa mittaava kisa. Kisan ennakkokarsinnat on pidetty alkuvuodesta. Rauman finaali toteutetaan torstaina 12.3. klo 13-14.30 Rauma Marine Constructions Oy:n tiloissa. Paikalle on tulossa kisaamaan lähes 40 nuorta Rauman seudun oppilaitoksista sekä tapahtumaa tukevien yritysten edustajia. Tapahtumaa tukee Rauman kauppakamarin ICT-valiokunnan kautta aktivoitunut yritysten joukko: Kongsberg Maritime Finland Oy, MagiCAD Group, Mep-it Ltd Oy, Oras Oy, Rauman kauppakamari, Rauma Marine Contructions Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu, TVO-konserni sekä Otavan oppimisen palvelut.

Lue lisää

Kauppakamarin EU-katsaus: Uudet kriisit ovat koetinkivi komissiolle

Vauhdilla leviävä koronavirus ja Turkin pakolaispaine haastavat nyt toden teolla Euroopan unionin jäsenmaiden yhtenäisyyttä ja vaikeuttavat uuden komission työtä. EU:n tulee edetä määrätietoisesti toimissa, jotka edistävät ilmastoneutraalia taloutta sekä vahvistavat vihreän kasvun ja digitalisaation kautta EU-maiden kilpailukykyä.

Lue lisää

Global Club Meeting: Kansainväliset osaajat osana yhteisöä 25.2.

International experts reunited on Tuesday 25 of February at Kulttuurikuppila Brummi, to celebrate the first Global Club Meeting of the year 2020. The event pointed out internationalizations challengues and oportunities on the region and gave an inside of the current issues faced by the international community living in Rauma.

Lue lisää

Pyhäjärviseudun elinvoimafoorumi 16.3.2020 - Tilaisuus peruttu!

Foorumi peruttu koronaviruksen leviämisen estämiseksi!

​​​​​​​Pyhäjärviseudun elinvoimafoorumi järjestetään maanantaina 16.3.2020 Säkylässä. Foorumin teemana on seudun tulevaisuuden kannalta keskeisin kysymys – miten varmistamme osaamisen ja osaajien löytymisen jatkossa? Tähän kysymykseen haemme vastauksia niin Timo Arolta, kansanedustaja Kristiina Saloselta kuin seudun koulutusorganisaatioiden johdolta. ​​​​​​​Lisätiedot ja ilmoittautuminen -->

Lue lisää

Rinki aamiaistilaisuus - kohtaamispaikka yritysten ja oppilaitosten edustajille 11.2.

Rinki-yhteistyöryhmä kokosi jälleen yritysten ja oppilaitosten edustajat Urastartti-rekrytointitapahtuman aamiaistilaisuuteen ti 11.2. Keskustelun teemoina olivat TET-jaksot ja SAMKin opinnäytetyöt - kuinka ne saadaan hyötykäyttöön. Tilaisuuden aineistot ladattavissa nettisivuiltamme.

Lue lisää

Kohti vetokykyistä väylää – Valtatie 8 Turku-Pori -yhteysvälin merkitys osana Suomen pääväylästöä vain kasvanut

Lounais-Suomen jo vuosia kestänyt positiivinen rakennemuutos on lisännyt olennaisesti alueen vetovoimaisuutta. Joulukuussa 2019 valmistui selvitystyö, jossa tarkasteltiin vt8 Turku-Pori -yhteysvälin kehittämistoimenpiteitä laajan kriteeristön kautta. Väylää ja sen osayhteysvälien kehittämistoimenpiteitä arvioitiin faktapohjaisin, tätä päivää kuvastavin tiedoin viiden tavoitealueen kautta. Selvityksen tulokset ovat suoraan kytkettävissä valtakunnalliseen 12-vuotiseen liikennejärjestelmäsuunnitteluun.

Lue lisää

Suomen suurin kesätyöntekijätapahtuma Rauma Race tulee taas to 11.6.

Rauma Race on viime vuonna lanseerattu Suomen suurin kesätyöntekijätapahtuma. Tapahtuman tarkoituksena on edistää alueen vetovoimaisuutta tulevaisuuden tekijöiden silmissä ja sydämessä. Viime vuonna tapahtumaan osallistui lähes 200 nuorta kesätyöntekijää seudun yrityksistä. Tämän vuoden tavoite on vähintään 250 henkilöä.

Lue lisää

Valiokuntien välistä yhteistyötä ja aikaa verkostoitumiselle

Rauman kauppakamarin valiokuntajäsenten kick-offissa tiistaina 21.2. pohdittiin tavoitteita vuodelle 2020. Yli 50 luottamusjäsenen joukko toivoi muun muassa enemmän valiokuntien välistä yhteistyötä, tiedon jakamista valiokuntien välillä sekä aikaa verkostoitumiselle. Seuraava kaikkien luottamushenkilöiden kokoontuminen on Eloriihessä to 20.8.2020.

Lue lisää

Kauppakamarit: Liikenteen taloudellinen merkitys huomioitava 12-vuotisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa

Kauppakamarit, mukaan luettuna Rauman kauppakamari, pitävät lausuntokierroksella ollutta 12-vuotiseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan liittyvää liikenne- ja viestintäviraston selvitystä liikennejärjestelmän nykytilasta ja toimintaympäristön muutoksista kattavana. Liikenteen taloudellinen merkitys ansaitsisi kuitenkin enemmän huomiota selvityksessä.  ​​​​​​​

Lue lisää

Urastartti-messuilta ratkaisuja työvoimatarpeisiin

Satakunnan suurin rekrytointimessu Urastartti järjestetään tiistaina 11.2.2020 klo 9-15 Raumalla Kivikylän Areenalla. Urastartti on vakiinnuttanut asemansa talousalueensa merkittävämpänä rekrytointimessuna, messut järjestetään nyt jo kolmannentoista kerran.

Lue lisää

Tampere-Pori/Rauma -radan liikenteen kehittämissuunnitelma on valmistunut

Tampere-Pori/Rauma -radan kehittämissuunnitelma on valmistunut laajan alueellisen yhteistyön pohjalta. Työssä on muodostettu yhteinen näkemys ja kehityspolku Tampere−Kokemäki−Pori/Rauma -rataosuuksien junaliikenteen kehittämiseksi sekä henkilö- että tavaraliikenteessä. Työssä on arvioitu operoinnin näkökulmasta mahdollisuuksia lisätä junaliikenteen tarjontaa huomioiden infran asettamat rajoitteet.

Lue lisää

Motoseal Components Oy:lle vuoden 2019 Kansainvälistymispalkinto

Rauman Kauppakamari on myöntänyt vuoden 2019 kansainvälistymispalkinnon ​​​​​​​Motoseal Components Oy:lle. – On hienoa saada palkita raumalainen oman alansa menestyjä, jolla on halua kasvaa ja kehittyä vaativilla markkinoilla, kiteyttää Rauman kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunnan puheenjohtaja Sini Gahmberg.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin luottamushenkilövalinnat vuodelle 2020

Rauman kauppakamarin luottamushenkilöt, eli hallituksen, valtuuskunnan ja seitsemän valiokunnan jäsenet, on nyt valittu. Tutustu listaan, uudet jäsenet merkitty punaisella!

Lue lisää

Rauman kauppakamarin puheenjohtajaksi Osuuskauppa Keulan toimitusjohtaja Mika Marttila

Rauman kauppakamarin syyskokouksessa maanantaina 2.12. valittiin keskeiset luottamushenkilöt vuodelle 2020. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin toimitusjohtaja Mika Marttila Osuuskauppa Keulasta. Samalla kiitettiin Rauma Marine Constructions Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaata tehdystä työstä kauppakamarin ja seudun elinkeinoelämän eteen. Syyskokouksessa linjattiin myös kauppakamarin toimintaa vuodelle 2020, kärkinä saavutettavuuden parantaminen VT8:n osalta sekä yritys-oppilaitosyhteistyön kehittäminen.

Lue lisää

Satakunnan Kiina-seminaarissa 2.12. keskusteltiin Kiinasta kauppakumppanina

Satakunnan Kiina-seminaarin teemana oli suurvalta kauppakumppanina. Yksi Suomen arvostetuimmista Kiina-asiantuntijoista, dosentti, kollegiumtutkija Mikael Mattlin Turun yliopistosta toi esiin Kiinan roolin globaalissa markkinataloudessa. Konkreettisia ohjeita bisneksen tekemiseen kiinalaisten kanssa antoi puolestaan Senior Network Advisor Xiahoan Li OP Ryhmästä. Paneelikeskusteluun osallistuivat lisäksi tj. Riikka Hacksenius-Fonsén Punda Global Oy:stä, Senior China Advisor Markku Paukkunen SAMKista, tj. Mikko Osara BMH Technology Oy:stä ja Heikki Perko HNC-USF - platformista.

Lue lisää

Satakunnan logistiikkafoorumi 25.11

Satakunnan logistiikkafoorumi toteutettiin teemalla logistiikan tulevaisuus maanantaina 25.11. Rauman Merimäen auditoriossa. Kuudenkymmenen kuulijan joukko sai kuullakseen näkökulmia muun muassa liikennejärjestelmän kehitykseen, rahoitukseen, logistiikan tavaravirtojen kehitykseen ja asiantuntijatyön murrokseen. Paneelikeskustelussa käytiin läpi liikenneverkon merkitystä eri toimialojen logistiikassa.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin koulutuskysely 2019

Kysely lähetettiin Rauman kauppakamarin jäsenyrityksille syyskuussa 2019. Tuloksista saa yleiskuvan osaamisen kehittämisen tarpeista sekä yritys-oppilaitosyhteistyön tilasta ja odotuksista tulevaisuuden osalta.

Lue lisää

Rinki Yritys-oppilaitos speed date 11.11.

Yritysten ja koulujen edustajat kokoontuivat 11.11. viettämään ensimmäistä ”Rinki: Yritys-oppilaitos speed date” -tapahtumaa. Osallistujat saivat laajennettua verkostojaan ja sovittua tulevaisuuden yhteistyökuvioista, jotka taas tuovat uusia mahdollisuuksia Rauman opiskelijoille.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa nettiversiona!

Lue lisää

Rauman meriverkostopäivä keräsi yhteen laajan osallistujakunnan

Raumalla toteutettiin ke 16.10. meriverkostopäivä, jossa olivat esillä Rauma Marine Constructions Oy ja keskeiset yhteistyötahot. Tilaisuudessa kuultiin katsaus tuleviin Laivue2020- ja Tallinkin shuttle-aluksen rakentamishankkeisiin. Lisäksi tilaisuudessa tarjottiin mahdollisuus verkostoitua ja hakea kumppanuuksia yhteistyölle.

Lue lisää

Rauman seudun yritysten yhteinen kesärekrykampanja voittoon

Ennakkoluuloton ja uusi tapa markkinoida Rauman seudun alueen yritysten kesätöitä toi voiton Raumalle Oikotien Rekrytoinntin parhaat 2019 -gaalassa torstaina 10.10.

Lue lisää

Tukea työssä oppimiseen-aamiaistilaisuus 9.10. kannusti hakemaan kontakteja koulutusorganisaatioista

Rinki-yhteistyöryhmän, SAMKin ja WinNovan yhteisponnistuksena toteutettiin aamiaistilaisuus Raumalla 9.10. Tilaisuudessa kuultiin lyhyt katsaus SAMKin Arkimentori-hankkeessa konseptoidusta mentorimallista oppilaan työssä tapahtuvan oppimisen ohjauksessa ja hyväksymisessä osaksi opintoja. Lisäksi WinNovan edustajat kertoivat lakisääteisen työpaikkaohjauksen ajankohtaisia kuulumisia.

Lue lisää

Rinki-yhteistyöryhmä tukee kumppanuutta

Ringin tavoitteena on tukea Rauman seudun yrityksiä osaavan työvoiman saatavuudessa ja pitämisessä pitkällä aikavälillä. Ringissä vahvistetaan tiivistä yritys-oppilaitosyhteistyötä luomalla kohtaamispaikkoja ja luontevaa vuorovaikutusta yritysten ja oppilaitosten edustajien välille.

Lue lisää

Rauman meriverkostopäivä kokoaa yhteen meriteollisuuden keskeisimmät toimijat Rauman Juhlahoviin keskiviikkona 16.10. klo 8.30-11.00.

Rauman juhlahovissa toteutetaan keskiviikkona 16.10. meriverkostopäivä, jonka tarkoituksena on koota yhteen meriteollisuuden alan toimijoita niin paikallisesti kuin kauempaakin.

Lue lisää

Rauman seudulla rakennetaan to 3.10.

Infra ry Länsi-Suomi, Rauman kauppakamari ja seudun kunnat toteuttavat yhteistyössä Rauman seudulla rakennetaan -tilaisuuden to 3.10. klo 8.30-11.00 Rauman kaupungintalon valtuustosalissa. Tilaisuudessa on esillä seudun merkittävimpiä rakennus- ja maanrakennushankkeita, esimerkiksi Metsä Groupin saha, Posivan hankkeet Olkiluodossa ja Lounaisen Suomen liikenneväylien parannushankkeet. Lisäksi on luvassa rakentamisen ajankohtaiskatsaukset kuntien edustajilta.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa nettiversiona!

Lue lisää

Tampere-Pori/Rauma -radan liikenteen kehittämisestä tehdään kaksi selvitystä

-Pori/Rauma -radan kehittämistä varten käynnistyy hanke, jossa tutkijaan, millaisia keinoja ja mahdollisuuksia radan liikenteen kehittämiselle on sekä kartoitetaan radan infrastruktuurin liikenteelle aiheuttamia pullonkauloja. Selvityksen ohjaukseen ja kustannuksiin osallistuvat Pirkanmaan liitto, Satakuntaliitto, radan varren asemakaupungit Tampere, Nokia, Sastamala, Pori, Rauma, Kokemäki ja Harjavalta sekä Tampereen, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit. Selvityksen rinnalla Väylävirasto laatii erillistä radan infrastruktuuria tarkastelevaa tarveselvitystä, jonka tulokset hyödynnetään operointitarkasteluissa.

Lue lisää

Työllisyyden kasvu vähäistä – hallitukselta odotetaan rohkeita päätöksiä

Työllisyysaste on 78 tuhannen työllisen päässä Antti Rinteen hallituksen asettamasta tavoitteesta. Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin julkaisemasta työllisyystavoitelaskurista, jossa tarkastellaan työllisyyden kehittymistä. Tulevan hallituskauden ajan Keskuskauppakamari päivittää kerran kuukaudessa työllisyystavoitteen nykytilan, jonka voi helposti käydä katsomassa tyollisyystavoite.fi -sivustolta.

Lue lisää

Kuvia Eloriihestä 2019

Rauman kauppakamarin luottamushenkilöiden kesäinen illanvietto Eloriihi toteutettiin to 15.8. Aarnkarissa Raumalla. Paikalla oli viitisenkymmentä valiokuntien, valtuuskunnan ja hallituksen jäsentä. Illan aikana kuultiin Jari Valtosen (Industria Oy) alustus teemasta itsetuntemus ja huipputiimien rakentamisesta. Kiitos Administer Oy:lle yhteistyökumppanuudesta!

Lue lisää

Rahanpesulaki edellyttää aktiivisia toimia yrityksiltä

Rahanpesulain ilmoitusvelvollisuus tuli voimaan 1.7.2019, mutta vasta pieni osa suomalaisista yrityksistä on tehnyt lain edellyttämän ilmoituksen. Rahanpesulain edellyttämä ilmoitus tulee tehdä sähköisesti Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelussa 1.7.2020 mennessä.

Lue lisää

Keskuskauppakamari: Suomen haasteet liittyvät työmarkkinoihin ja ansiotuloverotukseen

Keskuskauppakamarin neljännesvuosittain julkaistavassa talouskatsauksessa käydään läpi ajankohtaista taloustilannetta Suomessa ja ulkomailla. Järjestyksessään kolmas Kauppakamarin talouskatsaus keskittyy erityisesti kustannuskilpailukyvyn kehitykseen ja kilpailukykytutkimuksiin.

Lue lisää

Lomatiedote

Toimiston kesälomat ja vientiasiakirjojen hyväksyminen

Lue lisää

Syksyn koulutuskalenterit on julkaistu

Tervetuloa löytämään itsellesi sopivia ja mielenkiintoisia koulutuksia tarjonnastamme!

Lue lisää

Yhteistyötä kansainvälisen osaavan työvoiman löytämiseksi rekrytointitapahtumassa la 15.6.

Satakunnassa on tällä hetkellä runsaasti avoimia työpaikkoja, joihin on haasteita löytää osaavia tekijöitä. Kasvavista toimialoista esimerkiksi laivanrakennus-, metalli- ja elintarviketeollisuuden saroilla sekä sähkö- ja automaatio-osaamisen parissa tarvetta tekijöille on myös tulevaisuudessa.

Lue lisää

Suomen suurin kesätyöntekijäsauna järjestetään Raumalla!

Vetovoima- ja kuntaranking-tilastojen kärjessä viime aikoina komeillut Rauman seutu ei hengähdä kesälläkään, kun kaupunkiin saapuvat lukuisat kesätyöntekijät toivotetaan nyt ensimmäistä kertaa tervetulleiksi kaupunkiin Rauma Race -suunnistuksen ja Suomen suurimman kesätyöntekijäsaunan merkeissä.

Lue lisää

Elinkeinoelämän foorumissa perehdyttiin yritys-oppilaitos -yhteistyöhön

Elinkeinoelämän foorumissa 2.5. Raumalla keskusteltiin neljästä olennaisesta yritys-oppilaitos -yhteistyön osa-alueesta. Käytyjen workshopien pohjalta saatiin paljon ideoita kehittyvälle yhteistyölle, jota jatketaan Rauman kauppakamarin Rinki-toiminnassa.

Lue lisää

EU:n ja Japanin välinen kauppasopimus astui voimaan 1.2.2019

Eu:n ja Japanin sopimuksen myötä syntyy vapaakauppa-alue, jossa asuu 635 miljoonaa ihmistä. Japani on yksi maailman suurimmista kuluttajamarkkinoista ja Kiinan jälkeen EU:n toiseksi suurin kauppakumppani Aasiassa. EU ja Japani vastaavat yhdessä noin kolmasosasta maailman bkt:tä. Vapaakaupan myötä EU:n viennin Japaniin on arvioitu yli kaksinkertaistuvan 80 miljardista eurosta 180 miljardiin euroon.

Lue lisää

Vieraskielisen ammatillisen koulutuksen järjestäminen tulee vapauttaa

Kauppakamarit ja ammatillisen koulutuksen järjestäjät vaativat vieraskielisen ammatillisen koulutuksen järjestämisen vapauttamista lupamenettelystä. Suomi tarvitsee lähivuosina tuhansia uusia ammattiosaajia. Omat nuoremme ja muu työvoima eivät riitä täyttämään kysyntää. Myös Satakunnassa aihe on erittäin ajankohtainen.

Lue lisää

Keskuskauppakamari julkisti verokiilalaskurin

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkea verokiila, eli palkasta perittävien verojen ja maksujen yhteismäärä on suuri suhteessa palkkaan. Keskuskauppakamari julkistaa laskurin, jolla jokainen voi tarkastella omaa verokiilaansa.

Lue lisää

Brexit ja Suomi - päivitetty kauppakamarin tiekartta

Britannian piti erota EU:sta pe 29.3.2019, mutta nyt aikataulut ovat muuttuneet. Prosessi on haasteellinen myös vientiyrityksille - on lähes mahdotonta varautua yritysten kannalta kaikkiin skenaarioihin. Keskuskauppakamarin valmistelema Brexit-tiekartta auttaa varautumisessa.

Lue lisää

Teknologiamurros, kasvutavoitteet ja kansainvälistyminen haastavat PK-yritysten hallitustyötä myös Rauman seudulla

PK-yritykset panostavat hallitustyöhön ja ovat löytäneet myös ulkopuolisia hallituksen jäseniä. Toisaalta tulevaisuus haastaa hallituksen osaamisen esimerkiksi kasvutavoitteiden, kansainvälistymisen ja teknologisen murroksen muodossa, mikä huolettaa erityisesti toimitusjohtajia. Moni kaipaa hallituksiin lisää vaihtuvuutta, sillä lukuisista hallituksista löytyy myös vapaamatkustaja. Rauman seudun tulokset myötäilevät pääpiirteissään valtakunnan lukemia lukuun ottamatta hallituksen kokoonpanoa koskevia kysymyksiä.

Lue lisää

Panostuksia kilpailukykyyn - kauppakamarit vaativat liikenteelle uutta rahoitusmallia

Jotta menestymme globaalissa kilpailussa, on Suomen maantieteellisestä sijainnista aiheutuvaa kilpailukykyhaittaa kompensoitava liikennejärjestelmän pitkäjänteisellä kehittämisellä. Pelkkä budjettirahoitus ei kuitenkaan ole riittävä kattamaan liikenteen korjaus- ja investointivelkaa.

Lue lisää

Elinkeinoelämän vaaliteemat käsittelyssä vaalipaneelissa Raumalla 11.3.

Rauman kauppakamarin ja Rauman Yrittäjät ry:n yhteinen vaalitilaisuus kokosi elokuvateatteri Iso-Hannuun yli 50 osallistujaa seuraamaan keskustelua alueellisten ja valtakunnallisten teemojen ympärillä. Keskeisiä teemoja olivat alueen saavutettavuus, osaavan työvoiman saatavuus ja koulutuskysymykset sekä sotu- ja sote-uudistukset.

Lue lisää

Rauman seudun yritykset etsivät tulevaisuuden tekijöitä poikkeuksellisen isolla kampanjalla

Rauman kauppakamarin HR- ja koulutusvaliokunnan aloitteesta on käynnissä mittava kampanja kesätyöntekijöiden ja tulevaisuuden osaajien löytämiseksi seutukunnan yrityksiin.
​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarilta selviytymisvinkkejä suomalaisyrityksille Brexitin jälkeen

Keskuskauppakamari on koonnut yrityksille seitsemän kohdan Brexit-selviytymisvinkit Britannian mahdollisen EU-eron johdosta. Yrityksille pelkistetään, mitä Britannian ero 29.3.2019 ilman mitään erosopimuksia eli kova Brexit käytännössä tarkoittaisi ja miten se vaikuttaisi yrityksiin sekä brittikauppaan. Samalla annetaan tietoa keskeisistä, ajan tasalla olevista Brexit-neuvontapalveluista ja tietolähteistä.

Lue lisää

Pitkäjänteisellä strategialla sitoutuneempaa henkilökuntaa - Alfa Laval työllistäjänä

Alfa Laval Aalborg on löytänyt omat keinonsa osaavan työvoiman sitouttamiseen.

Lue lisää

Osaan, jos vain haluan ja uskallan - Logistikas Hankinta Oy

Oman äänen kuuntelu on vienyt Johanna Lainion au pairiksi, Sokoksen myymäläpäälliköksi ja logistiikka-yrityksen johtoon. Koko ajan johtoajatuksena on ollut rohkeus tehdä asioita ja ottaa vastuuta.

Lue lisää

Tulevaisuuteen investoiva elinkeinoelämä perää valtatie 8:n nelikaistaistamista Turku-Pori -välillä nopeutetulla aikataululla

Lounais-Suomen elinkeinoelämän tarpeita ja näkemyksiä alueen liikenneinfrastruktuurista ja erityisesti valtatiestä 8 kartoitettiin yrityskyselyllä ja haastatteluin elokuussa 2018. Vastaukset antavat ilmi, että valtatie 8 on Lounais-Suomen logistiikan ja henkilöliikenteen valtasuoni etelä-pohjoissuunnassa ja vaatii merkittävää panostusta vastatakseen kehittyvän elinkeinoelämän tarpeisiin.

Lue lisää

Osaavan henkilöstön saatavuus vaatii muutoksia koulutusjärjestelmään

Koulutusjärjestelmä on muutettava joustavaksi ja reagointikykyiseksi, vaativat kauppakamarit. Osaavan henkilöstön saatavuuden turvaaminen yrityksille vaatii, että koulutusjärjestelmän sisäiset raja-aidat puretaan ja elinikäinen oppiminen mahdollistetaan. Ammatti- ja tutkintonimikkeiden sijaan huomio on kiinnitettävä osaamiseen, jota on voitava päivittää muuttuvien tarpeiden mukaan läpi työuran.

Lue lisää

Globaalit skenaariot tarjoavat työkaluja yrityksille radikaalin epävarmuuden kohtaamiseen

Ovatko kauppasodat uusi normaali? Kuka hallitsee tekoälyä tulevaisuudessa? Ottaako Kiina Yhdysvaltojen paikan kansainvälisessä taloudessa ja politiikassa? Vastatakseen muun muassa näihin kysymyksiin Risto E. J. Penttilän vetämä kansainvälisten suhteiden konsulttiyritys ja ajatushautomo Nordic West Office on yhdessä 16 suomalaisyrityksen kartoittanut vaihtoehtoisia tulevaisuuden skenaarioita. Hankkeen kumppaneina toimivat Keskuskauppakamari ja Business Finland.

Lue lisää

Venäjän-kaupan barometri, kevät 2018: Usko Venäjän talouden kasvuun horjuu, mutta omaan bisnekseen luotetaan

Venäjän-kaupan barometri, kevät 2018: Usko Venäjän talouden kasvuun horjuu, mutta omaan bisnekseen luotetaan.

Lue lisää

Raumalla perustettu pörssiyhtiö Nurminen Logistics Oyj on jo 132-vuotias

Rauman kauppakamarin Liikennevaliokunnan puheenjohtaja Antti Koukun työnantaja Nurminen Logistics Oyj on lähtöjään raumalainen pörssiyhtiö.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin toimitusjohtajaksi on valittu Riikka Piispa

Rauman kauppakamarin uudeksi toimitusjohtajaksi 1.3.2018 alkaen on valittu kauppatieteiden maisteri KTM Riikka Piispa. Hän siirtyy tehtävään Rauman Yrittäjien toiminnanjohtajan tehtävästä, josta hän on ollut opintovapaalla diplomi-insinööritutkinnon opintojen johdosta. Hänen toimenkuvaansa toiminnanjohtajana kuului Rauman Yrittäjäyhdistyksen toiminnan, kaupallisen keskustan ja yritysklusterien kehittäminen sekä liiketoimintamahdollisuuksien ja alueen vetovoimaisuuden vahvistaminen yhdessä yritysten, oppilaitosten ja kuntatoimijoiden kanssa.

Lue lisää