Hyvä syntyy hyvästä Kariniemen ruokaketjussa – sopimustuottajilta aina kuluttajille asti

Ruokatalo HKScan on yksi merkittävistä Satakunnan alueen elintarvikeyrityksistä. Yhtiö on toiminut Rauman Lakarissa vuodesta 2017 lähtien. HKScanin Rauman yksikkö työllistää lähes 600 henkilöä ja yksikön kautta tulee markkinoille lähes puolet Suomessa kulutetusta broilerinlihasta. Monivaiheisessa broilerin tuotantoketjussa on useita eri toimijoita. Siksi myös välilliset työllistämisvaikutukset alueella ovat suuret.

HKScan on matkalla monipuoliseksi ruokataloksi. Liha on jatkossakin keskeisessä asemassa, ja lihan kestävästä tuotannosta yhtiö huolehtii yhdessä sopimustuottajiensa kanssa.

– Ruokaketjumme alkaa maatiloilta. HKScanilla on noin 80 Kariniemen sopimustuottajaa keskimäärin 70 kilometrin säteellä Rauman yksiköstä. Epäsuorasti työllistämme lähes 2 000 henkilötyövuotta, HKScanin Suomen siipikarjaliiketoiminnasta vastaava johtaja Petri Toivola kertoo.


”Tällaista ei muualla maailmassa ole, joten se kertoo hyvin paljon siitä, kuinka korkeatasoinen meidän ruokaketjumme on.”


Siipikarjan kulutus on vahvassa kasvussa

Yksi osa Rauman siipikarjayksikön valmistautumista vahvaan kysynnän kasvuun on alkuvuodesta valmistunut tuottavuutta parantava investointi. Yhtiö investoi Rauman yksikön uuteen teurastusprosessiin noin kuusi miljoonaa euroa, jonka myötä teurastusprosessin käsittelykapasiteetti kasvaa noin 20 prosentilla ja raaka-ainesaanto paranee noin 10 prosentilla. Investointi alentaa huomattavasti myös käyttöhyödykkeiden kulutusta.

– HKScanin strategisena tavoitteena on kasvaa monipuoliseksi ruokataloksi. Kasvu siipikarjatuotteissa ja aterioissa on HKScanin strategian keskiössä. Siipikarjanlihan kulutuksen vahvan kasvun ennakoidaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. HKScanin Suomen siipikarjaliiketoiminnan tulos on viime vuosina parantunut selvästi. Tämä on luonut edellytyksiä Rauman yksikön toiminnalliselle kehittämiselle.

Alalla on myllertänyt isot muutokset, mutta Toivola katselee tähän astista kehitystä tyytyväisenä.

– Ruoanvalmistajien pitää uudistua ihmisten ruokailutottumusten mukana. Meidän tulee elää jatkuvasti ajan hermolla ja muuntautua nopeasti kulutustottumusten muutosten myötä sekä katsoa vahvasti tulevaisuuteen. Tänä päivänä ruoan tulee olla valmiimpaa ja helppoa, mutta kuitenkin terveellistä.

– Trendien seuraaminen on tärkeää ja tällä hetkellä kotimainen ruokatuotanto on arvostettua. Turvallinen kotimainen lihantuotanto on kaikkien suomalaisten etu – se on tärkeä osa suomalaista huoltovarmuutta, jonka arvo on nähty muun muassa koronapandemian aikana. Sen jatkuvuudesta meidän on pidettävä huolta jatkossakin.


Vastuullisuutta laajalla skaalalla

Vastuullinen tapa toimia on HKScanille liiketoiminnan perusta. Se on aitoja tekoja koko arvoketjussa ja jatkuvaa parantamista.

– Pienennämme jatkuvasti ympäristövaikutuksiamme ja edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä. Olemme matkalla kohti hiilineutraalia ruokaketjua, jonka vuoksi haastamme itsemme ja kumppanimme vastuullisemman ruuan puolesta. Lisäksi eläinten terveys ja hyvinvointi ovat sekä meille HKScanissa että sopimustuottajillemme toiminnan ytimessä, Toivola painottaa.

Toivola kertoo HKScanilla olevan käynnissä erilaisia hankkeita ja prosesseja, joiden myötä toimintaa kehitetään ympäristön kannalta entistäkin vastuullisemmaksi. Yksi esimerkki vastuullisesta toiminnasta on se, että Kariniemen broilerituotanto on ollut antibiootitonta jo yli kymmenen vuotta.

– Tällaista ei muualla maailmassa ole, joten se kertoo hyvin paljon siitä, kuinka korkeatasoinen meidän ruokaketjumme on. Olemme investoineet tähän prosessiin ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin kuluneiden vuosikymmenten aikana ja onnistuneet luomaan olosuhteet, joissa eläimet kasvavat terveinä hyvän tautisuojauksen ja hyvinvointia edistävien kasvatusolosuhteiden ansiosta.

HKScanin vastuullisuustyössä iso tavoite on koko ruokaketjun hiilineutraalius vuoden 2040 loppuun mennessä ja oman teollisuuden osalta vuoden 2025 lopussa. Investoinneissakin huomioidaan niiden vaikutus ympäristö-, energia- ja materiaalitehokkuuteen. Nämä näkyvät koko ketjussa, oli kyse sitten omasta teollisesta toiminnasta tai esimerkiksi jakelukuljetuksissa käyttöönotetuista vähäpäästöisistä biokaasurekoista sekä kierrätettävistä pakkausmateriaaleista.

– HKScan toi syksyllä kauppoihin tutut Kariniemen jauhelihat ympäristöystävällisemmissä pussipakkauksissa, joissa on 74 prosenttia vähemmän muovia kuin rasiassa. Pakkaukset vievät vähän tilaa ostoskassissa ja ovat helppoja kierrättää. Vastuullisuusteot näkyvät Kariniemen ilmastoreseptinä.

– Kariniemen brändimme slogan on: Hyvä syntyy hyvästä. Tämä tarkoittaa sitä, että paras laatu ja maku eivät synny sattumalta. Siihen tarvitaan ainutlaatuinen kotiseutu ja erityisen intohimoisia kotitilallisia. Kariniemen kananpoika maistuu hyvältä, on tehty ammattitaidolla sekä on terveellinen ja turvallinen valinta. Ja koska Kariniemen hyvän ketju kantaa kotitiloiltamme aina kuluttajan lautaselle asti, valitsemalla Kariniemen tuotteen tekee hyvän valinnan myös ympäristölle. Meillä on hieno ruokaketju ja kunnia siitä kuulu kaikille ketjun toimijoille. Tästä lämmin kiitos niin tuottajillemme, omalle henkilöstöllemme kuin kaikille kumppaneillemmekin.


Raumalaisuus säilynyt sydämessä

Petri Toivola on syntyjään raumalainen ja muutti aikanaan opiskeluiden perässä Tampereelle, jonne hän on vuosien aikana kotiutunut. Hän aloitti työskentelyn HKScanin palveluksessa ensimmäisen kerran kesätöissä vuonna 1996. Siipikarjaliiketoimintaa Toivola on vetänyt toukokuusta 2019 alkaen. Viimeisen 25 vuoden aikana hän on nähnyt elintarvikealaa laajalti erilaisissa tehtävissä.

Tampereen lisäksi Toivola on asunut viimeisten vuosikymmenien aikana muun muassa Eurassa ja Vantaalla. Raumalla on edelleen paikka kasvattinsa sydämessä.

– Kaipaan Raumalta ehdottomasti sellaista omaa henkeä ja hyvää fiilistä, mikä elää täällä vahvana. Siihen kuuluvat tori, Vanha Rauma, meri ja Rauman Lukko. En ole sulkenut pois sitä vaihtoehtoa, että joskus asuisimme vielä Raumalla.

Palataan lopuksi vielä ruokaan. Mitkä HKScanin tuotteet siipikarjaliiketoiminnasta vastaava johtaja nostaa omiksi suosikeikseen?

– Siipikarjauutuuksistamme Kariniemen valmiiksi uuniin laitettava kana-kaura-hunajainen chili -yhdistelmä on hyvä esimerkki siitä, miten kotiin tulee löytää toisinaan helppoutta ja nopeaa hyvää, jossa on yhdistelty kotimaisia ruokakomponentteja. HKScanin Via-aterioiden tuorekeitot ovat myös aivan loistavia, sekä tietenkin HK-merkkiset lihat, sisäfileineen ja pippuripihveineen, kuten myös Kariniemen siipikarjapohjaiset makkarat, Toivola hymyilee.