Tervetuloa tutustumaan ajankohtaisiin aiheisiin, kauppakamarin vaikutustyöhön ja seudun toimijoiden menestystarinoihin!

Kauppakamarin aiemmin julkaisemat artikkelit löydät arkistoiduista artikkeleista avainsanojen takaa

Seaside Campus -oppimisympäristön projektipäälliköksi on valittu FM Annika Perho

Rauman meriteollisuuden tulevaisuuden menestystekijöistä keskeisimpiä ovat osaaminen ja osaajien saatavuus. Jo kaksi vuotta käynnissä ollut Seaside Campus -oppimisympäristö tukee osaamisen saatavuutta meriteollisuuden tarpeisiin ja muodostuu tiiviistä yritys- ja oppilaitosyhteistyöstä.

Lue lisää

Teksti: Marko ÖstmanKuvat: Marko Östman ja adobe stock

Tietotaito turvaa tiedon

Teknologian nopea kehitys, digitalisaatio ja maailmantilanteen muutokset haastavat tietoturvallisuuden toimintatapoja. Tietoisuus ja maalaisjärki ovat tärkeitä työkaluja, kun algoritmien valta kasvaa ja tekoäly tulee kaikkien saataville. Tietoturvaasiantuntija Petteri Järvinen muistuttaa maanpuolustuksen koskevan myös digitaalista maailmaa.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa ja ladattavissa nettiversiona.
​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarin ja yritysten vierailu Luulajaan

Pohjois-Ruotsissa, Norrbottenin läänissä, avautuu innovaatioille runsaasti mahdollisuuksia puhtaan siirtymän myötä. Norrbottenin kauppakamari ja Rauman kauppakamari yhdistivät voimansa järjestäen Roundtable -keskustelun, joka pyrki luomaan liiketoimintamahdollisuuksia ja vahvistamaan yhteyksiä näiden kahden kamarien alueen yritysten välille.

Lue lisää

Kauppakamarikysely: Yleistunnelmat taloudessa edelleen heikot, mutta pohjakosketus todennäköisesti nähty

Yritysten näkemykset suhdannekehityksestä ovat edelleen synkkiä, selviää vuoden ensimmäisestä kauppakamarien suhdannekyselystä. Arviot eivät kuitenkaan ole heikentyneet lisää vaan elpyneet hieman suhteessa lokakuussa tehtyyn edelliseen kyselyyn. Usealla kyselyn osa-alueella nähdään lievää paranemista, mutta kasvun eväät ovat toistaiseksi hentoja. ”Voi olla, että pohjakosketus on nyt nähty”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin valiokuntien puheenjohtajat

Valiokuntien puheenjohtajat matkasivat tutustumaan keskuskauppakamariin

Valiokuntien puheenjohtajat kokoontuivat pohtimaan ja suunnittelemaan tulevan vuoden toimintaa matkakokouksessaan Kamaritaloon Helsinkiin torstaina 11.1.2024. Mukana olivat kaikkien paikallisvaliokuntien puheenjohtajat ja myös uutena puheenjohtajana Pyhäjärviseudun paikallisvaliokunnassa aloittava Kalle Auramaa.

Lue lisää

Vuodenvaihteen tervehdys Rauman kauppakamarilta

Kuluneena vuonna Rauman kauppakamari on edelleen toiminut vahvasti lakisääteisissä tehtävissään eli kauppakamarilain mukaisesti kehittänyt toiminta-alueensa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä sekä hoitanut sille säädettyjä ja määrättyjä julkisia tehtäviä.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa ja ladattavissa nettiversiona.

Lue lisää

Kuvassa keskellä toimitusjohtaja Samuli Nurminen, Narvi Oy, kauppakamarin puheenjohtaja Sari De Meulder ja valiokunnan puheenjohtaja Markus Miekanmaa

Vuoden 2023 kansainvälistymispalkinnon voittaja on Narvi Oy

Rauman kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunta jakaa Rauman seudulla vuosittain kansainvälistymispalkinnon​.

Lue lisää

Satakunnan logistiikkafoorumi järjestettiin 27.11.2023 Raumalla taannoin valmistuneessa Merimakasiinissa

Lue lisää

Rauman meriverkostopäivä keräsi merenkulun ja meriteollisuuden asiantuntijat ja opiskelijat yhteen Merimäen kampuksella Raumalla 9.11.2023

Lue lisää

Headai-yrityksen Harri Ketamo (vas.) sekä SAMKin projektipäälikkö Johanna Lainio ja tutkimuspäälliköt Mikko Pakkasela ja Pekka Suominen tekevät monipuolista yhteistyötä Satakunnan osaamisen vahvistamiseksi. Kuvannut Veera Korhonen.

Yhteistyö avainasemassa Satakunnan kilpailukyvyn ja osaamisen kehittämisessä

Digitalisaatiokehityksellä on näkyvä rooli yritysten, maakuntien ja koko Suomen kasvussa. Satakunnassa tehdään monipuolista aiheeseen liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä, jonka tavoitteena on tukea yritysten kilpailukyvyn ja osaamisen vahvistamista.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa ja ladattavissa nettiversiona.

Lue lisää

Kansainvälistymällä kasvuun - kauppakamareiden kansainvälistymisviikko 14.11.-16.11.2023

Kansainvälistymisviikko taas marraskuussa kauppakamareissa kautta maan - katso tapahtumakalenteri.
​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarikysely: Työntekijäpula rajoittaa edelleen yritysten kasvua - 66 prosenttia yrityksistä kertoo osaajapulan estävän kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä

Kauppakamarien kyselyn mukaan 59 prosentilla yrityksistä on pulaa osaavasta työvoimasta ja 66 prosenttia yrityksistä kertoo osaajapulan rajoittavan yrityksen kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä. Suurin pula on ammatillisista osaajista. Heikentynyt suhdannetilanne on vaikuttanut hetkellisesti yritysten työllistämismahdollisuuksiin ja työvoiman tarpeeseen. Keskuskauppakamari kuitenkin varoittaa, että yritykset tulevat ajautumaan vakaviin ongelmiin talouden elpyessä, mikäli toimia osaajapulan helpottamiseksi ei tehdä ennakoivasti. Satakunnassa jopa 65% yrityksistä näkee osaaja pulan rajoittavana tekijänä.

Lue lisää

Kauppakamarikysely: Yritysten näkymät heikentyneet kaikilla osa-alueilla – 49 prosenttia vastaajista kuvailee toimialansa tunnelmia pessimistiseksi tai erittäin pessimistiseksi.

Yritysten näkemykset suhdannekehityksestä ovat heikentyneet kauppakamarien tuoreessa kyselyssä verrattuna edelliseen toukokuussa julkistettuun talouskyselyyn. Peräti 49 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kuvailee tunnelmia pessimistisiksi tai erittäin pessimistiseksi. Arviot ovat synkentyneet laaja-alaisesti koskien kyselyn eri osa-alueilta, kuten liikevaihtoa, tilauskantoja, rekrytointitarvetta ja vientiä. Satakunnassa tunnelmat ovat pääosin aivan vastaavanlaisia.

Lue lisää

Kuvia Eloriihestä 2023

Tänä vuonna Eloriihi avasi ovensa kaikille Rauman kauppakamarin jäsenille ja vietimme illan Teknologiatalo Sytyttimessä 21.09.2023 tekoälyn äärellä.

Lue lisää

Työharjoittelija Magdalena Czepirska ja kansainvälisyyskoordinaattori Mia-Maria Mattila haluavat auttaa kansainvälisiä osaajia kotiutumaan Raumalle.

Kansainväliset osaajat osaksi yhteisöä

Rauman seutu kärsii muun Suomen tavoin osaajapulasta, jonka ennustetaan tulevina vuosina pahenevan. Yhä useampi yritys tarvitsee kansainvälisiä osaajia avukseen. Miten rekrytointia voisi helpottaa ja miten varmistaa, että osaaja jää Raumalle? Näissä kysymyksissä auttaa maaliskuussa toimintansa aloittanut International House Rauma.

Lue lisää

Hallitusohjelma vahvistaa Suomen kasvua ja kilpailukykyä

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kiittää hallitusta rohkeasta otteesta parantaa Suomen kilpailukykyä ja vahvistaa työllisyyttä, kasvua ja julkista taloutta. Hallitusohjelmaan linjatut työmarkkinoiden joustot sekä ansio- ja sosiaaliturvan muutokset ovat pohjoismaisen työlinjan mukaisia uudistuksia. Työperäiseen maahanmuuttoon odotettiin enemmän vauhditusta, mutta kokonaisuudessaan Romakkaniemi pitää tuoretta ohjelmaa odotettuna ja tarpeellisena loikkana kasvun tielle.

Lue lisää

LÄNTISEN SUOMEN TEOLLISUUS INVESTOI KYMMENILLÄ MILJARDEILLA
– Nukkuuko liikennesektori ruususen unta?

Läntinen teollisuusvyöhyke käy läpi historiallisen suurta investointiaaltoa. Tornionjokilaaksosta Pohjanmaan ja Satakunnan kautta Turkuun ulottuvalla vyöhykkeellä investoidaan vuosikymmenen loppuun mennessä kymmenillä miljardeilla euroilla teolliseen tuotantoon ja energiaan – koko Suomen kasvuun. Jo nyt alue tuottaa kolmasosan Suomen viennin arvosta. Jatkossa on mahdollisuus merkittävään kasvuun, kunhan asiat tehdään oikein. Läntisen teollisuusvyöhykkeen kauppakamarit: Lappi, Oulu, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Satakunta, Rauma ja Turku ovat toteuttaneet yhdessä Destian kanssa tulevaisuuskatsauksen, joka avaa tätä kehityskulkua. Nyt on myös ensimmäistä kertaa kartoitettu koko länsirannikon käynnistyvien yksityisten investointien volyymi.

Lue lisää

Porin prikaatin komentaja, prikaatikenraali Vesa Valtonen kuvattuna Säkylässä.

Suomalaiset yhteistyöosaamisen ytimessä

Elämme isojen muutosten aikaa, globaalit haasteet ovat läsnä jokapäiväisessä arjessa. Tuore Nato-jäsenyys luo Suomelle turvaa ja mahdollisuuksia. Porin prikaatin komentaja prikaatikenraali Vesa Valtonen tuntee valmiuden, varautumisen ja yhteistyön merkityksen.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa ja ladattavissa nettiversiona.

Lue lisää

Satakunta on avoin kaikille Naton ja kansainvälisen maanpuolustuksen hankkeille

Tammikuusta 2023 saakka Satakunnassa on kokoontunut kuntajohtajien ehdotuksesta Satakuntaliiton koolle kutsumana Nato-koordinaatioryhmäksi nimetty yhteistyöryhmä. Ryhmän tehtävänä on ollut koordinoida Satakunnan alueen mahdollisuuksia niin puolustuksellisen kuin teknologisenkin Nato-yhteistyön osalta Suomen tullessa Naton täysjäseneksi.

Lue lisää

Ydinvoiman tietotaidosta tulevaisuuden vientituote

Maailma sähköistyy entistä nopeampaan tahtiin, mikä vaatii laajempia panostuksia energiantuotantoon. Omavaraisuus, luotettavuus ja puhtaat raaka-aineet yhdessä avoimen vastuullisuuden kanssa ovat ydinvoimatuotannon vahvuuksia. TVO Oyj:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua nostaa esiin mahdollisuuden, että vuosikymmenien aikana kerätyt tutkimusmenetelmät voivat olla tulevaisuudessa yksi Suomen vientituotteista.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin toimitusjohtajan sijaiseksi valittu diplomi-insinööri Janne Ussa

Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa jää 1.9.2023 lähtien vuoden kestävälle opintovapaalle. Sijaiseksi on huhtikuussa valittu diplomi-insinööri Janne Ussa. Ussa aloittaa perehtymisen tehtävään huhtikuusta lähtien ja virallinen työssä aloituspäivä on 21.8.2023.

Lue lisää

Kestävän teollisuuden liiketoimintaedellytyksien vahvistamista yhteistyössä – tiekartta viitoittaa jatkotoimenpiteet

Eurajoen kunta, Rauman kaupunki Rauman kauppakamari ja Rauman satama käynnistivät syksyllä 2022 selvitystyön kestävän teollisen liiketoiminnan, erityisesti bio- ja kiertotalouden edistämis- ja kasvumahdollisuuksista eteläisessä Satakunnassa. Yhteistyön pitkän tähtäimen tavoitteena on Rauman seudulla sijaitsevan yritystoiminnan resurssiviisaan kasvun ja uusien investointien mahdollistaminen. Selvitystyön tuloksia esiteltiin tiistaina 18.4. Rauman kaupungintalolla järjestetyssä tilaisuudessa.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin vuosikertomus 2022 on nyt julkaistu

Rauman kauppakamari on yksi Suomen 19 itsenäisestä kauppakamarista. Jälleen on toimintavuosi on saatu paketoitua - vuosikertomus 2022 sähköisenä olkaa hyvät!

Lue lisää

Nokia ja Rauma solmivat yhteistyösopimuksen

Vihreä siirtymä sekä vastuullisuus- ja ilmastotavoitteet luovat valtavan potentiaalin kestävän teollisuuden kasvulle ja investoinneille Suomessa. Kuntien roolina on jatkossa entistä enemmän yritystoiminnan kasvun mahdollistaminen sekä huolto- ja toimintavarmuusnäkökulmien huomioiminen. Rauman kaupungin, Nokian kaupungin, Rauman Satama Oy:n, Rauman kauppakamarin, Tampereen kauppakamarin ja Verte Oy:n edustajat ovat neuvotelleet elinvoiman ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten yhteisestä kehittämisestä.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa ja ladattavissa nettiversiona.

Lue lisää

Jäänmurtajahankinnoista on päätettävä alkavalla vaalikaudella

Metsäteollisuus ry, Suomen Satamaliitto ry, Keskuskauppakamari ja kauppakamariryhmä vetoavat, että jäänmurtajahankinnoista päätetään Suomessa tulevalla hallituskaudella. Suomen vanhenevaa jäänmurtokalustoa on uusittava vähäpäästöisemmillä ja nykyaikaisten rahtialusten tarpeisiin vastaavilla jäänmurtajilla. Hankintojen avulla taataan Suomen ulkomaankaupan sujuvuus ja toimivuus pitkälle tulevaisuuteen.

Lue lisää

Naisjohtajakatsaus | Naisten osuus EU-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden hallituksissa ylitti jo 32 prosenttia – Suomi edelleen kansainvälisen hallitus- ja johtoryhmävertailun kärkisijoilla
17.03.2023

Naisten osuus EU-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvaa kovaa vauhtia, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta. Nyt jo yli puolessa jäsenmaista naisten osuus hallituksen jäsenistä on yli 30 prosenttia. Johtoryhmätasolla naisten osuuden kasvu ei ole yhtä nopeaa. Toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana nainen on edelleen harvinaisuus. Minna Canthin ja tasa-arvon päivän alla Keskuskauppakamari haluaa muistuttaa, että kiintiödirektiivin voimaantulo ei ole syy lopettaa elinkeinoelämän oma-aloitteista työtä naisjohtajuuden edistämiseksi.

Lue lisää

Jäänmurtajahankinnat ovat kriittinen osa liikenne- ja teollisuuspolitiikkaa - vuoden 2023 aikana tulisi perustaa jäänmurtajahankinnan työryhmä

Ympärivuotisesti ilman katkoksia kulkeva rahtiliikenne on välttämättömyys Suomen saavutettavuudelle ja ulkomaankaupalle. Tämä ei toteudu ilman joustavaa ja suorituskykyistä jäänmurtajakalustoa. Suomen vanhimmat jäänmurtajat ovat elinkaarensa lopussa. Suurin osa kalustosta on tehty jo ennen 1990-luvun puoliväliä. Tulevalla hallituskaudella on tehtävä päätös vanhinta kalustoa korvaavien jäänmurtajien hankinnasta ja tunnusteltava tiiviimpää yhteistyötä Ruotsin kanssa hankintojen osalta. Ruotsin tavoitteena on kahden jäänmurtajan tilaaminen tämän vuoden aikana.

Lue lisää

Sari De Meulder, Rauman kauppakamarin hallituksen puheenjohtajaEuroports Finland Oy:n toimitusjohtaja

Maailman akseli vinksallaan

Moni varmasti toteaa, että olipa 2022 erikoinen vuosi. Maailma kääntyi lähes akseliltaan, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Eipä sitä heti olisi kuvitellut millaiset seuraukset sillä on meidän jokaisen elämään; energiakriisi, inflaatio laukkaa kuin huomista ei tulisi sekä globaalit heijasteet yritysten elämään logistiikan ja komponenttitoimitusten viivästyksinä. Tilanne on haastanut meistä jokaisen miettimään tekemistään uusin silmin.

Lue lisää