ETS-Lindgren
Eurasta kansainväliseksi toimijaksi
Euralainen ETS-Lindgren Oy on kulkenut mielenkiintoisen tien Olkiluodon alihankintakonepajasta modernien häiriösuojatuotteiden kansainväliseksi osaajaksi.
Yritys nykyisellä toimialalla sai alkunsa 70-luvulla, kun työt Olkiluodon rakennustyömaalla loppuivat. Perustaja Lasse Sohlström innostui Tampereen teknillisen korkeakoulun kehityshankkeesta, jossa haluttiin kuusi Faradayn häkkiä. Yritys kehitti pian oman rakenteensa, jolla radiotaajuisia häiriöitä estäviä huonetiloja voitiin rakentaa. |
Erikoisosaamisesta valtti
Alusta asti yrityksen vahvuutena oli patentoitu ovirakenne. Häiriösuojautun tilan seinät voivat olla melko yksinkertaisia, esim. hitsattu rakenne, mutta oviaukon sulkeminen tiiviiksi vaatii erilaiset ratkaisut.
Pian tuote alkoi kiinnostaa myös kansainvälisesti. Mukaan tuli kehitysyhtiö, jonka avulla markkinat Norjassa ja sitä kautta muissakin Nato-maissa avautuivat.
– Oviratkaisulla olemme pystyneet erottautumaan muista. Alussa häiriösuojatuttuja tiloja tehtiin pääosin sotilaallisiin kohteisiin eri maissa, mutta myöhemmin asiakaskunta on laajentunut elektroniikkateollisuuteen, sairaaloihin, autonvalmistajiin jne., toimitusjohtaja Hanna-Leena Mäkitalo kertoo.
Yritys ehti olla välillä Huurre-yhtiön omistuksessa, mutta palasi takaisin yksityiseksi 90-luvun lamavuosina.
– Vuoden 1998 alusta olemme olleet yhdysvaltalaisomistuksessa. Alussa raskaat raportointikäytännöt olivat uusina hyvinkin raskaita, mutta pian niitä opittiin itsekin paremmin hyödyntämään.
Iso pörssiyhtiö tuo tukea selän taakse ja avaa ovia suuriin toimituksiin. Vientimaita on yli 30 ja laajeneminen jatkuu.
Uusille markkina-alueille meneminen vaatii Mäkitalon mukaan oikean paikallisen partnerin. Asiakkaat ovat globaaleja, mutta palvelut on järjestettävä paikallisesti.
– Koko ajan löytyy uusia markkina-alueita. Häiriösuojatuotteiden valmistusta meillä on kolmella mantereella.
Uusia aloja jatkuvasti
Suurin osa ETS-Lindgrenin tämänhetkisistä toimituksista on mittaustiloja, joissa voidaan tutkia ja mitata elektronisia laitteita voimassaolevien standardien mukaan.
– Kaukana ovat ne ajat, jolloin televisio alkoi naputtaa kun kännykkä tuotiin lähelle. Kaikki laitteiden yhteensovittamiset pitää mitata tarkasti ja siksi häiriösuojatuille tiloille on kysyntää.
Muita käyttökohteita ovat mm. sairaalat, joissa suojatut magneettikuvaustilat tehdään esim. alumiinista.
– Langattomalla puolella kasvunäkymät ovat suuret. Olemme mukana myös alan eri standardikomiteoissa, jolloin voimme olla vaikuttamassa standardien määrittelytyöhön. Lisäksi ETS-Lindgren toimittaa mm. EMP- ja tietoturvatiloja, jolloin esim. häiriösuojatussa neuvottelutilassa huomioidaan myös akustinen suojaus.
– Testauspuolella pystymme tänä päivänä tarjoamaan kokonaisratkaisuja mittalaitteineen ja varusteineen.Toimiminen eri markkinoilla ja useissa maissa tasaa hieman suhdanne-eroja, Mäkitalo luettelee.
Fakta:
Liikevaihto: Euroopassa n. 25-30 Me
Henkilökunta Eurassa: n. 60
Päätuote: Häiriösuojatut testaus- ym. tilakokonaisuudet ja systeemit