Missä mennään Brexitissä?
Missä mennään Brexitissä?
EU:n ja Iso-Britannian neuvottelut vuonna 2021 tarvittavasta taloussopimuksesta ovat jääneet koronaepidemian varjoon. Neuvotteluja on kuitenkin käyty keväällä videoneuvotteluina ja 15.6.2020 niihin osallistuivat myös Britannian ja EU:n korkeimmat johtajat. Britannia vahvisti neuvotteluissa, ettei se aio hakea jatkoa siirtymäajalle, joka on parhaillaan käynnissä. EU on myös todennut tämän asian yhteisessä julkilausumassaan samana päivänä. Onko Britannian sopimukseton ero EU:sta 1.1.2021 siten mahdollinen?
Sopimukseton ero tarkoittaisi sitä, että Britanniasta tulisi EU:n suhteen ns. kolmas maa. Suomen näkökulmasta se tarkoittaisi, että kaupankäynnissä Britanniaan suhtauduttaisiin kuten Venäjään tai Kiinaan. Britannian rajalle tulisi WTO-sopimuksen mukainen tullimuuri ja esimerkiksi tuotteita ja palveluita koskevat EU-lainsäädäntö ei olisi enää voimassa Britanniassa.
Vuoden 2020 ajan jatkuu erosopimuksessa tammikuussa sovittu siirtymäaika Britannian EU-suhteelle. Pääsääntönä on, että siirtymäkauden aikana EU:n ja Britannian kansalaisia ja oikeushenkilöitä kohdellaan edelleen aivan kuin Britannia olisi yhä EU:n jäsen. Britannia on tämän vuoden edelleen EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa.
Ongelmana neuvotteluissa on ensinnäkin se, että tulevan talous(kauppa)sopimuksen laajuudesta ei ole päästy sopimukseen. EU haluaa, että sopimus kattaa kaiken yhteistoiminnan, ei pelkkää taloutta. EU:n mielestä siinä pitäisi sopia myös turvallisuudesta, diplomaattisuhteista, tutkimuksesta ja tiedonsiirrosta. Britannia haluaisi suppeamman sopimuksen ja on puhunut Kanadan vapaakauppasopimuksesta mallina. EU pelkää suppeassa sopimuksessa sitä että Britannia hakee kilpailuetuja heikentämällä EU:n vaatimaa tasoa ympäristönsuojelussa, työntekijöiden oikeuksissa ja tuotteiden hyväksymisessä. Rikkana rokassa on myös sopiminen esimerkiksi Britannian vesien kalastusoikeuksista.
Osapuolet sopivat kesäkuussa neuvottelutahdin tiivistämisestä. On kuitenkin todennäköistä, että sopimuksen synnyttämisessä mennään aivan kalkkiviivoille. EU:n näkökulmasta kalkkiviiva on lokakuun loppu koska sopimus pitäisi ehtiä ratifioimaan jäsenmaiden parlamenteissa. Britannia varautuu myös sopimuksettomaan eroon – se ilmoitti hiljan, että täysimääräiset rajatarkastukset otettaisiin käyttöön heinäkuussa 2021. Yritysten näkökulmasta epävarmuus jatkuu. Kun alkuvuodesta kehotettiin yrityksiä tarkistamaan sopimusneuvotteluiden tilanne kesäkuussa 2020, siirtyy asia nyt lokakuuhun 2020.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että EU haluaa sopimuksen ja Britannialla on vielä enemmän pelissä kuin EU:lla. EU on Britannian tärkein kauppakumppani ja on arvioitu, että sopimukseton ero maksaisi Britannialle talouskasvussa jopa 30 miljardia euroa vuodessa.
Marko Silen
johtaja
Helsingin seudun kauppakamari