25.10.2024 08:30
KARI KORPI
Tietokeskus Oyj
Palveluvastaava
Millaisia ajatuksia viime aikoina suurta pöhinää aiheuttanut tekoäly herättää sinussa?
Tekoäly on tosiaankin tullut jäädäkseen - siinä on erittäin paljon hyvää, mutta myös piileviä riskejä. Sitä tulisi hyödyntää osaavasti asiantuntijana ja kollegana haettaessa tietoa, eikä sen antamaa tietoa ei saa hyväksyä sellaisenaan tarkistamatta todenmukaisuutta.
Miten tekoäly näkyy työssäsi ja miten sitä voisi hyödyntää enemmän?
Tekoäly on työkalu, jota hyödynnetään työssä riippuen tehtävästä, missä ja millä tavalla. Tekoälylle voi esittää spesifejä kysymyksiä, jolla pystyy mm. hallinnoimaan markkinointia, seurata ostokäyttäytymistä ja käsittelemään isoa määriä dataa, teettämällä esimerkiksi tiivistelmiä ja listoja. Teams-keskusteluissa se on myös osoittanut olevansa avuksi muistioiden tekemisessä. Puhtaimman hyödyn saa, kun käyttää englantia, mutta tekoäly oppii Suomea vauhdilla.
Tekoäly voi olla asiakastyössä helpotus, kuten mm. käyttöohjeiden tekemisessä ja pitkien tarjousten mukana olevien johdon PowerPoint-tiivistelmien tekemisessä. Taloushallinto on usein se ensimmäinen yksikkö IT:n lisäksi, joka testaa tekoälyn käyttöönottoa organisaatioissa. Mainonta- ja markkinointi on tulevaisuudessa pitkälti tekoälypohjaista.
Miten tekoälyn kanssa voi mokata ja miten sen käyttöä organisaatiossa kannattaisi ohjeistaa?
Tekoälyn kanssa on äärimmäisen helppo mokata, jos ei tehdä faktapohjaisuuden tarkistusta tai tekoäly pääsee hakemaan dataa liian suppeasta tai väärästä datasta. Erityisen tärkeää on, että datan käyttöoikeuksien hallinta ja tietoturvallisuus tulee olla kunnossa lähtötilanteen mukaisesti. Promtin ollessa huono, voi myös mokata väärällä kohdennuksella. Pitää muistaa verrata vastasiko tekoäly Suomen toimintaympäristön vai Amerikan toimintaympäristön mukaisesti sillä siltä saattaa helposti vääriä vastauksia. Myös jatkuva kehitys pitää huomioida, kun asiat muuttuvat koko ajan. Sovelluksien kehittyessä saattaa syntyä uusia tietoturva-aukkoja, joita pitää huomata tukkia.
JARI-PEKKA AKKANEN
J-P Computer Oy
Yrittäjä
Millaisia ajatuksia viime aikoina suurta pöhinää aiheuttanut tekoäly herättää sinussa?
Tähän ei löydy kovin yksinkertaista vastausta. Pidän kehitystä yleensä hyvänä ja kannatettavana asiana, niin tätäkin. Tietty uteliaisuus, mutta myös kriittisyys on tarpeen kaiken uuden omaksumisessa ja hyväksymisessä. Tekoäly tulee, tai on siis jo tullut, halusimme me sitä tai emme. Esimerkiksi puhelimemme ovat jo jonkin aikaa hyödyntäneet tekoälyä, samoin nettihaut, kartat yms. jokapäiväisessä käytössä olevat asiat. Näin ollen moni käyttää tekoälyä tietämättään, myös ne jotka suhtautuvat asiaan hyvin kriittisesti.
Miten tekoäly näkyy työssäsi ja miten sitä voisi hyödyntää enemmän?
Tekoäly näkyy tietotyöläisen työssä hyvin monella tapaa, luonnollisesti edellä mainitussa jokapäiväisessä elämässä, mutta myös muuten. Monet järjestelmät tekevät tekoälypohjaisia raportteja, koodia tehdään tekoälyavusteisesti jne.
Myös esim. ChatGPT on oiva apu monessa arkipäiväisessä työasiassa. Mainittakoon esim. tekstien kääntäminen. Monet maksulliset kuvapankit ovat käyneet tarpeettomiksi koska yksinkertaisia kuvia joita käytetään työssä voidaan luoda tekoälyllä. Tiedon oikeellisuuden varmennukseen tekoälypohjainen hakukone on myös oiva apu, voidaan siis laittaa tekoäly vertaamaan tietoja toisiinsa ja katsoa ovatko tulokset samankaltaisia ts. oletettavia tosia.
Miten tekoälyn kanssa voi mokata ja miten sen käyttöä organisaatiossa kannattaisi ohjeistaa?
Ensimmäisenä tulee mieleen GDPR:n noudattamisen haasteet. Tekoälysovellukset eivät käsittääkseni täytä GDPR:n vaatimuksia ja näin ollen pitää olla varovainen mitä tietoa sinne antaa / kysyy. Toinen heti mieleen tuleva moka on se, että tuotetaan aivan puuta heinää, tekstiä, kuvia tms. Välttämättä näitä ei ole tarkoitus esittää totena, mutta koska tuotettu tieto on hyvin aidon oloista voi se lähteä leviämään esim. somessa ja muuttua ihmisten mielessä todeksi. Toki tätä väärää informaatiota jaetaan myös tarkoituksella, mutta se on sitten asia erikseen ja usein myös rikollista toimintaa.
ANNE SUOMINEN
Turun Yliopisto
Erikoissuunnittelija
Millaisia ajatuksia viime aikoina suurta pöhinää aiheuttanut tekoäly herättää sinussa?
Tekoäly kehittyy kovaa vauhtia ja odotukseni sen suhteen ovat suuret. Tekoälyyn ja koneoppimiseen sisältyy valtavasti potentiaalia. Valitettavasti kaikkien vapaasti saatavilla tekoäly ei ole vielä kaikilta osin kovin kehittynyttä. Välillä tuntuu, että tekoälyyn luotetaan liikaakin ja sen käytön huomaa, eikä aina hyvässä tarkoituksessa. On muistettava, että tekoäly analysoi sen käytettävissä ja saatavilla olevaa tietoa. Tämän takia on myös tuotettava uutta, tutkimukseen perustuvaa tietoa, jotta ei vain analysoida jo olemassa olevaa.
Miten tekoäly näkyy työssäsi ja miten sitä voisi hyödyntää enemmän?
Työssäni tekoäly näkyy esimerkiksi tiedonhaussa, kerätyn tiedon analysoinnissa, kuvien luonnissa ja käännöstyössä. Tekoäly on hyvä apuri uusiin asioihin tutustuttaessa, kunhan muistaa suhtautua riittävän kriittisesti sen avulla luotuun tietoon ja tuloksiin. Käytän useita eri vaihtoehtoja ja vertailen myös niiden antamia tuloksia. On olemassa jo joitakin organisaatioiden sisäisiä työkaluja, jotka toivottavasti pian kehittyvät edistyksellisemmiksi. Näin saattaisi olla mahdollista käyttää tekoälyä myös arkaluonteisemman tiedon käsittelyyn. On myös vielä paljon opittavaa, jotta tekoälystä saisi mahdollisimman suuren hyödyn.
Miten tekoälyn kanssa voi mokata ja miten sen käyttöä organisaatiossa kannattaisi ohjeistaa?
Tekoälyn kanssa on oltava tarkkana, ettei sinne vahingossa syötä luottamuksellisia tai arkaluonteisia tietoja. Syötetyn datan on oltava laadukasta ja tulokset olisi hyvä käydä läpi, koska tekoäly tuottaa toisinaan hyvinkin kummallisia, jopa virheellisiä tuloksia. Tekoälyllä luodut puolittaiset tuotokset saattavat myös olla seuraavalle käyttäjälle hyvinkin työläitä, jolloin kokonaisuuden kannalta ei ole saavutettu tavoiteltua hyötyä. Tärkeää on myös tuoda esille, jos on hyödynnetty tekoälyä, jotta siihen osaa suhtautua oikein. Organisaatioissa olisi hyvä olla selkeä ohjeistus ja koulutus, milloin, missä ja miten tekoälyä voidaan hyödyntää.