08.04.2025 08:30
Laajat työssäkäyntialueet parantavat osaavan työvoiman saatavuutta, mutta edellyttävät toimivia liikenneyhteyksiä ja -palveluja. Keskusta-alueiden elinvoima edellyttää monipuolista saavutettavuutta. Joukkoliikenteen hinnan ja lippuvaihtoehtojen tulisi olla houkuttelevia myös satunnaisesti joukkoliikennettä käyttäville matkustajille.
Kauppakamareiden mukaan työmatka- ja asiointiliikenteen sujuvuudesta on huolehdittava kaikissa kunnissa ja työssäkäyntialueilla. Kaupunkikeskustojen tulee olla saavutettavissa jalan ja pyörällä, henkilöautolla ja joukkoliikenteellä.
”Kaupunkikeskustat ovat tärkeitä palvelu- ja työpaikkakeskittymiä. Kuntalaisilla ja yrityksillä on monimuotoisia tarpeita liikkumiselle ja logistiikalle keskusta-alueilla. Keskustojen elinvoimasta tulee huolehtia parantamalla keskusta-alueiden saavutettavuutta muun muassa luomalla lippuvaihtoehtoja, jotka ovat houkuttelevia myös satunnaisesti joukkoliikennettä käyttäville matkustajille”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Hanna Kalenoja.
Kauppakamarit muistuttavat liikenneyhteyksien kehittämisessä kuntien välisen yhteistyön ja yhteisten investointien tärkeydestä liikennepalvelujen järjestämiseksi. Muun muassa liityntäpysäköintijärjestelyt sekä raskaan liikenteen taukopaikkojen rakentaminen on luontevinta toteuttaa seudullisena yhteistyönä.
”Kuntien vaikutusmahdollisuudet etenkin arjen liikkumista koskevissa valinnoissa on suuret, sillä liikenteen ja maankäytön suunnittelu vaikuttavat liikkumismahdollisuuksiin”, sanoo Kalenoja.
Väyläverkon kunnon ja kapasiteetin ylläpitämiseen tarvitaan valtakunnallisten toimenpiteiden lisäksi myös paikallisia ja alueellisia liikenteen palvelutasoa parantavia täsmäinvestointeja.
”On paljon keinoja, joita kunta voi tehdä taatakseen sekä kuntalaisten että elinkeinoelämän tarpeet mitä tulee liikkumisen ja kuljetusten sujuvuuteen. Esimerkiksi kehittämällä liittymä- ja kaistajärjestelyjä, poistamalla katuverkon pullonkauloja ja kehittämällä pysäköintijärjestelyjä saadaan sujuvuutta arkiliikenteeseen. Huolto- ja jakeluliikenteen toimintaedellytykset ovat niin ikään tärkeä tavoite kaupunkiympäristön suunnittelussa”, Kalenoja sanoo.
Yli neljännes kuntien kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin tieliikenteestä. Kalenoja muistuttaa, että kuntien on mahdollista vähentää liikenteen päästöjä muun muassa edistämällä autokannan sähköistymistä.
”Kunnat voivat varmistaa, että julkinen latausverkosto laajenee siten, että se palvelee kotitalouksien ja yritysten tarpeita. Kuntien tulisi yhdessä yritys- ja sidosryhmäverkoston kanssa kehittää asukkaille soveltuvien latausratkaisujen ja hyötyliikenteelle suunnattujen latauspisteiden toteuttamista”, Kalenoja sanoo.
Kauppakamarien kuntavaaliohjelma Kasvua rakentamassa esittää kuusi keinoa kunnan kasvun ja elinvoiman turvaamiseksi. Kuntavaaliohjelman pääset lukemaan täältä.
Lue ratkaisu |