Ecofood-hankkeen tilaisuus Säkylässä - Yhdessä kohti elintarvikealan tulevaisuutta!

HarjoittelijaNiina Laine

Osana Ecofood-hanketta järjestetyssä tilaisuudessa saimme jälleen tuoda yhteen elintarvikealan yritykset, oppilaitokset ja paikalliset toimijat keskustelemaan alan tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta elintarvikealan koulutus- ja uramahdollisuuksista sekä vahvistaa yritysten ja koulutuksen välistä yhteistyötä.


Tilaisuuden avasi Pyhäjärvi-instituutin Marko Jori, joka korosti yhteistyön merkitystä Satakunnan elinkeinoelämälle.

Apetit Oyj:n Katja Tättäläinen ja Laura Lamminsivu kertoivat yrityksen panostuksista kestäviin ruokavalintoihin ja jatkuviin investointeihin, erityisesti kasvipohjaisiin tuotteisiin ja uusiin tuotantolinjoihin Säkylässä. Satokausi on heille merkittävä rekrytointiaika, mutta tekijöiden löytäminen on haastavaa.

Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan Päivi Yli-Karro toi esille, kuinka elintarvikealan opiskelijamäärät ovat nousseet ja alalle on kasvavaa kiinnostusta. Uusia koulutuksia on myös tulossa, kuten esimerkiksi vuonna esihenkilöille suunnattu erikoisammattitutkinto. Winnovalla on vahva draivi päällä ja halu profiloitua elintarvikealan osaajaksi.​​​​​​​

Satakunta University of Applied Sciences - SAMKin Vesa Rosenqvist esitteli uuden elintarvikealaan suuntautuneen AMK-insinööritutkinnon tuotantotekniikan ja tuotantotalouden alalla. Ohjelma on suunnattu erityisesti työssäkäyville aikuisopiskelijoille ja painottaa tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa heti koulutuksen alusta lähtien. Työllistyminen lupaa myös hyvää: ala monipuolinen ja kehittyvä ja yrityksiä on jokaisessa Suomen maakunnassa.

​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​​​

Lopuksi City of Rauman Janne Ussa esitteli uuden "Uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön teknologiat" -maisteriohjelman. Koulutuksen on tarkoitus alkaa syksyllä 2026 englanninkielisenä. Painopiste on Helsingin Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa, mutta tiivis yhteistyö Satakunnan yritysten kanssa mahdollistaa harjoittelut ja lopputyöprojektit alueella. Satakunta valikoitui ohjelman pilotointialueeksi vahvan teollisuuspohjansa ansiosta. Kuten Ussa totesi, lainaten Esko Ahoa: "Ei tarvita koulutusta vastaavaa työtä, vaan työtä vastaavaa koulutusta!"

Osaaville tekijöille on nyt kysyntää! Satakunnan elintarvikeala tarjoaa monipuolisia ja pitkäkestoisia uramahdollisuuksia. Nyt on aika tutustua koulutuspolkuihin ja löytää oma paikkansa alalta, joka kasvaa ja investoi jatkuvasti.