Miksi kissan silmät loistavat pimeällä auton valokeilassa?

Keinotekoinen älykkyys, tai tuttavallisemmin tekoäly, on ollut viime vuosina yhä enemmän esillä, ja se on vakiinnuttanut paikkansa arkipäiväisessä keskustelussa. Vaikka tekoälystä on puhuttu ja kirjoitettu vuosikymmeniä, vasta nyt se näkyy laajemmin ihmisten arjessa. Tämä kehitys on johtanut siihen, että yhä useampi pohtii tekoälyn mahdollisuuksia.

Teksti: Rauman Kauppakamarin ICT-valiokunnan puheenjohtaja Juha Hietanen

Tekoäly on käsitteenä laaja ja monimutkainen. Tekoälyä käytetään tänä päivänä laajalti ja sen potentiaali tuntuu lähes rajattomalta. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että tekoälyn ympärillä on myös paljon hypetystä. Tämän vuoksi markkinoinnissa voi olla suuri houkutus käyttää tekoälyä tulkinnanvaraisesti myynninedistämistarkoituksessa, vaikka sen todellinen rooli olisi kyseenalainen.

Elokuinen elosalamoita välkkyvä lauantai-ilta oli täydellinen hetki lähteä metsästämään myrskyn silmää. Parasta peltoaukean reunaa 13-vuotiaan pojan kanssa etsiskellessämme näimme useita jäniksiä, yhden ketun, peuran ja muutamia kissoja. Erään ison peltoaukean reunalla salamointia odotellessamme poikani kysyi:

”Miksi kissan silmät loistavat pimeällä auton valokeilassa?”. Normaalisti olisimme hakeneet vastausta Googlella, mutta tällä kertaa päätimme kokeilla jotain uutta. Kaivoin kännykän esille ja kysyin kysymyksen tekoälyltä, joka on yhä helpommin saatavilla ja jonka käyttöön riittää pelkkä puhe.

Tekoäly vastasi nopeasti: kissan silmien kiilto johtuu verkkokalvolla olevasta heijastavasta kerroksesta nimeltä tapetum lucidum, joka auttaa eläintä näkemään paremmin pimeässä. Tämä vastaus ei ainoastaan tyydyttänyt uteliaisuuttamme, vaan se myös havainnollisti, miten tekoäly voi tarjota suoria ja hyödyllisiä vastauksia arkisiin kysymyksiin. Perinteinen googlaaminen on jo joillakin jäänyt historiaan, kun voimme jo nyt keskustella tekoälyn kanssa ja saada välittömiä vastauksia.

Vaikka tekoäly on tehokas ja usein luotettava tiedonlähde, on tärkeää säilyttää kriittisyys sen antamia vastauksia kohtaan. Tekoäly ei ole erehtymätön, ja sen antamat tiedot perustuvat opetettuun dataan ja algoritmeihin, jotka voivat sisältää virheitä tai puolueellisuutta. Siksi meidän on edelleen osattava arvioida saamamme tiedon luotettavuutta ja suhteuttaa sitä muihin lähteisiin.

Lopuksi on hyvä muistaa, että tekoäly ei ole pelkkä teknologinen työkalu, vaan se voi olla myös arvokas kumppani tiedonhankinnassa ja ongelmanratkaisussa. Tekoälyn avulla voimme paitsi löytää vastauksia arkipäivän kysymyksiin, myös syventää ymmärrystämme maailmasta – kunhan pidämme mielessä, että viime kädessä vastuu tiedon oikeellisuuden arvioinnista on aina käyttäjällä. Uteliaita ja oivaltavia keskusteluita tekoälyn kanssa!