Rauma-Nokia-yhteistyö: Kohti puhtaampaa tulevaisuutta yhteistyössä

Sakari Ermala (vas.) ja Janne Virta.

Riikka Piispa

Viime ajat ovat olleet kiireisiä puhtaan siirtymän teollisten hankkeiden sijoittumisen osalta niin Rauman kuin Nokiankin suunnilla. Rauman kaupunki, Nokian kaupungin kehitysyhtiö Verte Oy, Rauman Satama Oy sekä Rauman ja Tampereen kauppakamarit solmivat sopimuksen yhteistyöstä viime vuoden toukokuussa. Sopimuksen sisältöinä ovat muun muassa logististen yhteyksien kehittäminen ja kestävän teollisen liiketoiminnan toimintaedellytysten parantaminen. Tähänastiset kokemukset ovat vahvistaneet käsitystä yhdessä tekemisen merkityksestä ja vaikuttavuudesta

Logististen yhteyksien kehittämiseen liittyvän yhteisen vaikuttamistyön rinnalla pidetään tällä hetkellä esillä myös muun infran parantamishankkeita. Puhtaan siirtymän edellytyksiä edistetään EU- ja valtiotasoilla erittäin kunnianhimoisella aikataululla. Esimerkiksi Gasgrid valmistelee kovaa vauhtia maanlaajuista vedyn siirron runkoputkiston linjausta. Niin Raumalla kuin Nokiankin suunnalla nähdään tärkeäksi sekä rannikkoa pitkin kulkevan että sisämaahan suuntautuvan vetyverkoston linjautuvan merilogistiikan solmukohtien ja teollisten keskittymien kautta.

Kilpailu parhaista vihreän vedyn ja siitä tuotettavien johdannaisten tuotantolaitosten sijoittumispaikoista on tällä hetkellä kovaa. Molemmilla paikkakunnilla on vahvuuksia, jotka osittain myös tukevat toisiaan.

”Rauman sataman eri alueista sijaintipaikkana kiinnostuneet tahot arvostavat muun muassa hyviä logistisia yhteyksiä Suomesta maailmalle, puhtaan energiantuotannon läheisyyttä ja sähkön saannin mahdollisuuksia”, listaa Rauman Satama Oy:n toimitusjohtaja Janne Virta.

”Nokialla rakennetaan kovaa vauhtia edellytyksiä isojenkin teollisten hankkeiden sijoittumiselle ECO3-yrityspuistoon ja kaavoitettavana olevaan, suurteollisuutta palvelevaan Nova-puistoon. Nokialla yhtä lailla logistiset yhteydet, mukaan luettuna yhteistyö Rauman sataman kanssa, toimivat houkuttimena uusille hankkeille. Lisäksi Nokian suunnalla jo nyt toimiva teollisuus, riittävä puhdistetun veden ja vihreän sähkön saatavuus teollisiin tarpeisiin kiinnostavat kansainvälisiä sijoittajia”, kertoo Verte Oy:n toimitusjohtaja Sakari Ermala.

Ermala ja Virta näkevät hankkeiden kriittisen arvioinnin tärkeänä. Joissakin tapauksissa hankkeilla ei ole rahoitusta tai ne saattavat kuormittaa kriittistä sähkönsiirtokapasiteettia, jolloin täytyy tehdä valintoja. Ermala huomauttaa, että hankkeissa olisi tavoiteltava korkeaa arvonlisää.


”Suomen ei pidä tyytyä esimerkiksi vain vihreän vedyn tuottamiseen. Meidän tulee edistää jatkojalostusta, kuten synteettisten polttoaineiden ja lannoitteiden valmistusta tai muuta teollisuutta, joka hyödyntää puhdasta vetyä”, Ermala sanoo.


Virta puolestaan nostaa esille esimerkin Ruotsista, jossa edellytetään, että kaivosteollisuuden yritykset jalostavat malmia paikallisesti, eivätkä vain laivaa sitä ulos maasta. Tämä voisi olla harkinnan arvoinen malli myös Suomessa muun muassa vihreän vedyn tuotannossa.

”Meillä on nyt erinomaiset mahdollisuudet yhteistyössä ja erikseen houkutella kansainvälisiä investointeja, luoda kasvua ja uusia työpaikkoja. Hyvä keskusteluyhteys Nokian edustajien kanssa tarjoaa mahdollisuuden oppia toisiltamme sekä olla alustana sijoittujille”, toteaa Virta.

Aika näyttää, millaisia muotoja yhteistyö saa tulevaisuudessa.