Ulkomaankaupan asiakirjat

Eräissä maissa vaaditaan, että asiakirjat laillistetaan ja vahvistetaan. Kauppakamari suorittaa ulkomaankaupan asiakirjojen vahvistamisen ja kyseisen maan konsulaatti tai muu diplomaattinen edusto laillistaa sen.

Kauppakamarin vahvistamisella tarkoitetaan tietyn asiakirjan sisällön ja olemassaolon todentamista. Kauppakamari vaatii asiakirjoista löytyvän sisällön selvityksen niin, että tietojen oikeelllisuudesta vakuututaan.

Kauppakamarit myöntävät ja vahvistavat seuraavia vientiin tarvittavia asiakirjoja:

  • ATA carnet - tulliasiakirja
  • Euroopan yhteisön yleinen alkuperätodistus
  • Kauppalaskut
  • Suositukset vientiyrityksille
  • Olosuhdetodistukset Force majeure -neuvotteluihin

E-vientiasiakirjat

Kauppakamarit käyttävät sähköistä asiointipalvelua e-Vientiasiakirjat, jonka kautta asiakkaat voivat hakea vahvistusta alkuperätodistuksille ja muille dokumenteille sähköisesti. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu osoitteessa www.e-vientiasiakirjat.fi

Huomioithan että myös sähköisen asioinnin kautta haetut alkuperätodistukset hyväksytään manuaalisesti, joten niiden käsittelyssä saattaa kulua aikaa. On hyvä hakea asiakirjoja hyvissä ajoin jotta ehdimme prosessoida ja hyväksyä tarvitsemanne asiakirjat. Mikäli sinun tarvitsee hakea leima toimistolta, kannattaa varmistaa etukäteen sähköpostilla leimaukseen sopiva ajankohta toimistolta.