Tiedotteet ja tarinat

Tervetuloa tutustumaan ajankohtaisiin asioihin ja jäsentemme menestystarinoihin!

Naisjohtajakatsaus | Naisten osuus EU-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden hallituksissa ylitti jo 32 prosenttia – Suomi edelleen kansainvälisen hallitus- ja johtoryhmävertailun kärkisijoilla
17.03.2023

Naisten osuus EU-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvaa kovaa vauhtia, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta. Nyt jo yli puolessa jäsenmaista naisten osuus hallituksen jäsenistä on yli 30 prosenttia. Johtoryhmätasolla naisten osuuden kasvu ei ole yhtä nopeaa. Toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana nainen on edelleen harvinaisuus. Minna Canthin ja tasa-arvon päivän alla Keskuskauppakamari haluaa muistuttaa, että kiintiödirektiivin voimaantulo ei ole syy lopettaa elinkeinoelämän oma-aloitteista työtä naisjohtajuuden edistämiseksi.

Lue lisää

Jäänmurtajahankinnat ovat kriittinen osa liikenne- ja teollisuuspolitiikkaa - vuoden 2023 aikana tulisi perustaa jäänmurtajahankinnan työryhmä

Ympärivuotisesti ilman katkoksia kulkeva rahtiliikenne on välttämättömyys Suomen saavutettavuudelle ja ulkomaankaupalle. Tämä ei toteudu ilman joustavaa ja suorituskykyistä jäänmurtajakalustoa. Suomen vanhimmat jäänmurtajat ovat elinkaarensa lopussa. Suurin osa kalustosta on tehty jo ennen 1990-luvun puoliväliä. Tulevalla hallituskaudella on tehtävä päätös vanhinta kalustoa korvaavien jäänmurtajien hankinnasta ja tunnusteltava tiiviimpää yhteistyötä Ruotsin kanssa hankintojen osalta. Ruotsin tavoitteena on kahden jäänmurtajan tilaaminen tämän vuoden aikana.

Lue lisää

Kuva: Canva

Satakunnassa käynnistyy ensi syksynä moderni, yrityselämälähtöinen elintarviketuotantoon suuntautuva insinöörikoulutus

Satakunta on yksi Suomen monipuolisimmista ja merkittävimmistä elintarvikemaakunnista. Maakunnasta on kuitenkin puuttunut elintarviketeollisuuden ja ruoantuotannon osaamisen kasvattamiseen tähtäävä ammattikorkeakoulutasoinen koulutus. Satakunnan ammattikorkeakoulu tarjoaa syksystä 2023 lähtien elintarvikealalle suuntautuvan amk-insinöörikoulutusta vastaten koulutustarpeeseen maakunnassa ja laajemminkin läntisessä Suomessa. Koulutus on suunniteltu ja tullaan toteuttamaan kiinteässä yhteistyössä alan yritysten kanssa.

Lue lisää

Aitiopaikalla muutosvoimien maailmassa

Globaalit muutosvoimat ovat viime vuosina puhaltaneet vahvoina. Koronapandemia ja sitä seurannut venäjän hyökkäys ukrainaan muuttivat maailmaa monelta kantilta. Juuri nyt energiakriisi luo kovat paineet koko Euroopan ylle ja taantuman uhka näyttää väistämättömältä. Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn on aitiopaikalla, kun puhutaan muutosvoimien merkityksestä.

Lue lisää

Kauppakamarien vientijohtajakysely: Vihreä siirtymä vahvistaa yritysten vientinäkymiä selvästi eniten – yrityksistä 64 prosenttia sanoo vientinsä kasvavan tänä vuonna

Kauppakamarien vientijohtajakyselyn mukaan viime syksyyn verrattuna yritysten vientinäkymät ovat parantuneet; nyt yrityksistä 64 prosenttia sanoo vientinsä kasvavan vuonna 2023, kun syksyllä näin arvioi 54 prosenttia yrityksistä. Yritysten vientinäkymiä vahvistavat kyselyn mukaan selvästi eniten energiamurroksen myötä syntyvät puhtaan teknologian kasvavat markkinat. Keskuskauppakamarin mukaan juuri nyt on kriittinen hetki vahvistaa yritysten kilpailukykyä, jotta suomalaisyritykset saavat etumatkan vihreän siirtymän merkittäviin markkinamahdollisuuksiin.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin toimitusjohtajalle etsitään sijaista opintovapaan ajaksi

Sinustako aktiivinen vaikuttaja Rauman alueen elinkeinoelämälle? Haussa Rauman Kauppakamarin toimitusjohtajan opintovapaan sijainen, joka edustaa noin 350 jäsenyritystä. Rauman kauppakamarin päätehtävä on tehdä töitä Rauman talousalueen elinkeinoelämän entistä parempien toimintaedellytyksien eteen Rauman talousalueella, maakunnallisesti ja valtakunnan verkostoissa.

Lue lisää

Esko Poikela ja Vesa Lakaniemi olivat tiiviisti visioimassa tulevaa työpajassa 17.1.

Kestävän teollisuuden liiketoimintaedellytyksien visiointia yhteistyössä

Eurajoen kunta, Rauman kaupunki Rauman kauppakamari ja Rauman satama käynnistivät syksyllä 2022 selvitystyön kestävän teollisen liiketoiminnan, erityisesti bio- ja kiertotalouden edistämis- ja kasvumahdollisuuksista eteläisessä Satakunnassa. Yhteistyön pitkän tähtäimen tavoitteena on Rauman seudulla sijaitsevan yritystoiminnan resurssiviisaan kasvun ja uusien investointien mahdollistaminen.

Lue lisää

Kauppakamarien valitsema Vuoden 2022 kouluttaja on Ismo Salminen

Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -kehityksestä vastaava johtaja, varatuomari Ismo Salminen on valittu Vuoden kouluttajaksi. Valinnan teki kauppakamarien valtakunnallinen koulutuspooli, joka perustelee päätöstään Ismon vankalla asiantuntemuksella ja rennolla koulutustyylillä.

Lue lisää

Mitä sähköpula tarkoittaa ja kuinka varautua kiertäviin, hallittuihin sähkökatkoihin?

Suomen sähköjärjestelmä toimii, kun sähköntuotanto ja sähkön kulutus ovat yhtä suuria. Sähkön riittävyyteen vaikuttavat sekä tuotannon että kulutuksen määrät. Tänä talvena voi olla edessä tilanteita, että Suomessa sähkönkulutus on suurempaa kuin tuotanto eikä naapurimaista saada ostettua riittävästi sähköä: syntyy sähköpula. Tässä artikkelissa tiivis tietopaketti yrityksille siitä, milloin sähköpula on mahdollinen ja miten varautua kiertäviin, hallittuihin sähkökatkoihin.

Lue lisää

Keskuskauppakamari: Sähköä säästettävä kaikin keinoin – 85 prosenttia yrityksistä ilmoittaa sähkökatkoista aiheutuvan yritykselle haittaa

Mahdolliset kiertävät sähkökatkokset aiheuttavat yrityksille merkittävää haittaa, selviää kauppakamarien tekemästä kyselystä. Jopa 85 prosenttia yrityksistä kertoi, että kiertävät sähkökatkokset aiheuttavat joko merkittävää tai vähintäänkin hieman haittaa. Yrityksistä 37 prosenttia on varautunut mahdollisiin sähkökatkoksiin, mutta 55 prosenttia yrityksistä ei ole toistaiseksi vielä varautunut mitenkään.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa nettiversiona!

Lue lisää

Rauman kauppakamarin hallitus vuodelle 2023 valittu – tulevaisuuden skenaariotyö yksi vuoden keskeisiä toimenpiteitä

Rauman kauppakamarin syyskokous kokoontui keskiviikkona 7.12. Länsi-Suomen Osuuspankin kokoustiloissa linjaamaan tulevaa vuotta sekä tekemään keskeiset luottamushenkilövalinnat. Uutena puheenjohtajana aloittaa Euroports Finland Oy:n toimitusjohtaja Sari De Meulder.

Lue lisää

Palkinnon vastaanottivat Posiva Solutions Oy:stä Pasi Tuohimaa ja Sanna Mustonen.

Rauman kauppakamarin kansainvälistymispalkinto Posiva Solutions Oy:lle

Rauman kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunta jakaa Rauman seudulla vuosittain kansainvälistymispalkinnon​. Palkinto ojennetaan tunnustuksena esimerkillisestä kansainvälisyyden toteuttamisesta​. Tänä vuonna palkinnon sai Posiva Solutions Oy, joka myy osaamista ja teknologioita liittyen ydinpolttoaineen loppusijoitukseen globaalisti.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin kansainvälistymispalkintokisan finalistit on valittu – kolmen kovan ehdokkaan kisa käydään 7.12.2022

Rauman kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunta jakaa Rauman seudulla vuosittain kansainvälistymispalkinnon​. Palkinto ojennetaan tunnustuksena esimerkillisestä kansainvälisyyden toteuttamisesta. Finaalikolmikkoon on valittu JPT Serco Oy, Posiva Solutions Oy ja Tammiston Puu Oy. Kannustavan tunnustuksen saa Rauman kaupungin International House -konsepti.

Lue lisää

Kuvassa Rauman kauppakamarin puheenjohtaja, Osuuskauppa Keulan toimitusjohtaja Mika Marttila, Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa ja Rauman Nuorkauppakamarin Pro Rauma -säätiön ILO-rahaston puheenjohtaja Johanna Lainio.

Rauman kauppakamari lahjoitti juhlavuoden kunniaksi merkittävän summan seudun lasten ja nuorten harrastamisen tueksi

Rauman kauppakamari täytti 40 vuotta jo vuonna 2021, mutta juhlia päästiin viettämään vasta marraskuussa 2022. Kutsuvierastilaisuutena järjestetyn hyväntekeväisyysgaalan illalliskorttien tuotoista ja yhteistyökumppaneilta saadusta tuesta kerrytettiin merkittävä, 16 100 euron summa Rauman seudun lasten ja nuorten harrastamisen tueksi.

Lue lisää

Vuoden 2021 meriverkostopäivään osallistui päivän mittaan noin 200 henkilöä.

Marraskuinen Rauman Meriverkostopäivä vahvasti linjassa Rauman kasvustrategian kanssa

Rauman kaupungin vision mukaan 2030-vuoden Rauma on vahva ja vaikuttava sekä luonnikas ja lumoava. Se rakentuu muun muassa heistä, jotka kasvavat tämän päivän perheissä ja opiskelevat seudun oppilaitoksissa – ja jotka halutaan jäävän seutukunnalle asumaan opiskelujen jälkeenkin. Vuoden 2022 Meriverkostopäivät on tapahtuma, jossa meriklusterin yritysten lisäksi toisena tärkeänä kohdeyleisönä ovat juuri tulevaisuuden tekijät ja nuoret opiskelijat.

Lue lisää

Kauppakamarit: Liikenneverkkoja ja liikenteen palveluita kehittämällä kohti hiilineutraalia ja kilpailukykyistä Suomea

Suomen liikenneverkkojen korjaus- ja investointivelka jatkaa kasvuaan. Kauppakamarien mukaan liikenneinfra on ollut helppo kohde leikkauksille ja loppulasku jää tulevien sukupolvien maksettavaksi. Suomi menettää koko ajan asemiaan kilpailussa verrokkimaihin kuten Ruotsiin nähden ja Suomen houkuttelevuus yritysten sijaintipaikkana vähenee. Tuoreessa selvityksessä esitetään myös visio tulevaisuuden liikennejärjestelmästä.

Lue lisää

Kasvua kestävältä pohjalta

Oras Group on kasvanut viimeisen lähes kahdeksan vuosikymmenen aikana kansainväliseksi oman alansa johtavaksi brändiksi. Toimintaa ohjaa strategian mukaiset fokusalueet. Osaava henkilöstö, investoinnit ja jatkuva asiakaslähtöinen kehitystyö ovat kasvun kulmakiviä.

Lue lisää

Kauppakamarikysely: Kasvavat korkomenot ja sähkön hinnannousu hirvittävät

Yritykset kamppailevat nopeasti kohonneiden energiakustannusten kanssa ja synkkenevät näkymät taloudessa vaikuttavat laajasti suomalaisiin yrityksiin. Kauppakamarien tuoreesta kyselystä selviää, että kohonneet sähkön hinnat vaikuttavat heikentävästi noin 72 prosenttiin yrityksistä ja korkojen nousu huolettaa noin 64 prosenttia yrityksistä. Kyselyyn vastanneista yrityksistä jopa 76 prosenttia odottaa yrityksensä tuotantokustannusten kohoavan loppuvuoden aikana. Hyvä työllisyys kannattelee jossain määrin taloutta, mutta kipupisteenä on pitkäaikaistyöttömyyden korkea taso sekä yritysten osaajakohtaanto.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin kansainvälistymispalkinto

Rauman kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunta jakaa Rauman seudulla vuosittain kansainvälistymispalkinnon​. Haku vuoden 2022 palkintoehdokkaiksi toteutetaan 5.-28.10. ja voittaja julkistetaan 7.12. Kuka tahansa voi esittää ehdokasta! Palkintoehdokkaana voi nyt olla vientiyrityksen lisäksi tiimi, henkilö, projekti tai teko.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala. Kuva: Liisa Takala.

Väärinkäytöksiä ehkäisevät ilmoituskanavat lakisääteisiksi – suurilla yrityksillä kolmen kuukauden siirtymäaika

Keskuskauppakamari suhtautuu pääosin positiivisesti hallituksen eiliseen esitykseen ilmoittajansuojelua koskevaksi lainsäädännöksi (ns. whistleblowing-sääntely). Ilmoittajien suojelua koskeva sääntely velvoittaa yksityisen ja julkisen sektorin yritykset ja julkisyhteisöt perustamaan työntekijöilleen sisäisen ilmoituskanavan epäiltyjen väärinkäytösten ilmoittamiseen. Yritysten kannattaa aloittaa valmistautuminen lainsäädännön vaatimuksiin viimeistään nyt, sillä siirtymäaika on suhteellisen lyhyt, suurilla yrityksillä vain kolme kuukautta lain voimaantulosta.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa nettiversiona!

Lue lisää

Kansainvälistymällä kasvuun - kauppakamareiden kansainvälistymisviikko 31.10.-4.11.2022


Valtakunnallinen kauppakamareiden kansainvälistymisviikko nostaa esille kansainvälistymisen merkitystä yritystoiminnalle monesta eri näkökulmasta.​​​​ Luvassa tapahtumia ja weninaareja maanantaista perjantaihin mm. vientimarkkinoihin, rahoitukseen ja kv-osaajiin liittyen.

Lue lisää

Kauppakamarikysely: Yli puolet vientiyrityksistä näkee viennin kasvavan tulevana vuonna – kohonneet kustannukset vientiyritysten kiusana

Yli 54 prosenttia yrityksistä arvioi vientinsä kasvavan ensi vuonna, osoittaa kauppakamarien vientijohtajakysely. Pahimpina viennin esteinä yritykset pitävät kohonneita kustannuksia sekä logistisia häiriöitä. Vientinäkymiä toisaalta vahvistaa vahva tilauskanta sekä markkinaosuuksien voittaminen. Kiinan koronasulut vaikuttavat yhä vientinäkymiin yli 75 prosentilla yrityksistä.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyyden suunta painumassa alaspäin

Työllisyys on edelleen Suomessa korkealla tasolla, mutta suhdannetilanne on työmarkkinoilla heikentynyt tuntuvasti viime kuukausina. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan kasvu kertoo menneestä hyvästä kehityksestä ja työllisyyden suunta on nyt kääntymässä suhdanteen mukana alaspäin. Koronakriisin jälkeiseen palautumiseen liittyvät helpot suhdannepaukut alkavat olla käytetyt ja inflaatio syventää suhdannetta entisestään latistaen jatkossa myös työvoiman kysyntää.

Lue lisää

BMH Technologyn toimitusjohtaja Mikko Osara.

Kiertotalouden materiaalinkäsittelyn aallonharjalla

BMH Technology on yksi maailman johtavista vaativien materiaalienkäsittelyjärjestelmien sekä teollisen mittakaavan jätteiden jalostusratkaisujen toimittajista. Pääasiassa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa toimivan yhtiön arjessa logistiikka on merkittävässä roolissa. Nopeasti muuttuvan maailman energiakentällä raumalaisyhtiöllä on oma tärkeä roolinsa.

Lue lisää

Kuvia Eloriihestä 2022

Kivikylän Kotipalvaamolla vietettiin Eloriihtä, Rauman kauppakamarin luottamushenkilöiden iltaa kesäisissä tunnelmissa 18.8.2022 kolmenkymmenen ihmisen voimin. Kiitos Oma Säästöpankille yhteistyökumppanuudesta!

Lue lisää

Tervetuloa päivittämään osaamisesi - syksyn koulutuskalenteri on nyt julkaistu!

Syksyn koulutuskalenteri on nyt julkaistu! Luvassa useita ajankohtaiskoulutuksia etäyhteyksin sekä lähitoteutuksina.

Lue lisää

Lai-Mu Oy:n perustaja Muisto Laineen (oik.) urasta ja elämästä on toukokuussa julkaistu kirja, jossa kerrotaan, kuinka vaatimattomista oloista voi kovalla työllä ponnistaa menestykseen. Kirjan kirjoittivat yhteistyössä  Janne Rantanen (vas.) ja Raimo Vahanto (kesk.).

Todellista yrittäjyyttä kovalla kotimaisuusasteella kansainvälisesti

Lai-Mu Oy on raumalainen metalli- ja konepaja yritys, jonka viime vuodet ovat olleet työntäyteisiä. Metallia jalostetaan levystä ja tangosta kaivoskoneiden ja trukkien ohjaamoiksi sekä kiinteistönhoitokoneiksi jatkuvasti uutta teknologiaa mukaan tuoden. Tekemisen kulttuuri, periksiantamattomuus ja rohkeus ovat olleet yhtiön toiminnan ytimessä alusta lähtien. Yhtiö on koko olemassaolonsa ajan toiminut kansainvälisillä markkinoilla ylläpitäen tuotteiden korkeaa kotimaisuusastetta.

Lue lisää

Luotettava ja kustannustehokkaasti toimiva toimitusketju on vientiyrityksen peruspilari

Globaalisti toimivat kuljetus­verkostot oli viritetty huippuunsa ennen koronapandemian alkua. Kaksi vuotta sitten alkanut pandemia osoitti kuljetusverkostojen haavoit­tuvuuden karulla tavalla. Toimitus­aikojen merkittävä kasvu ja epätäs­mällisyys yhdistettynä konttipulaan ja Euroopassa krooniseksi muuttu­neeseen kuljettaja pulaan vaikeuttavat yritysten toimintaa edelleen raskaasti.

Lue lisää

Kauppakamarikysely: Sodan vaikutukset jakavat yritykset voittajiin ja häviäjiin – joka kolmannes ilmoitti kannattavuutensa heikkenevän tänä vuonna.

Ukrainassa käytävä sota nostaa yritysten kustannuksia ja heikentää kannattavuutta, mutta keskimäärin tunnelmat ovat säilyneet kohtalaisen vireinä, selviää kauppakamarien talouskyselystä. Inflaatiopaineet jatkuvat, sillä yli 72 prosenttia vastanneista yrityksistä suunnittelee nostavansa myyntihintojaan seuraavan neljän kuukauden aikana. Palkansaajien ostovoiman supistuminen näyttää väistämättömältä. Vaikka keskimäärin yritysten näkymät ovat jopa parantuneet verrattuna maaliskuussa tehtyyn kauppakamarikyselyyn, vaihtelevat arviot ratkaisevasti eri toimialoilla. Rakennusalalla peräti 40 prosenttia luonnehtii tunnelmia pessimistiseksi. Sen sijaan palveluloimialoilla näkymät ovat tuntuvasti valoisammat koronarajoituksien jäätyä taakse.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin hankejohtaja Panu Vesterinen. Kuva: Elmo Eklund. ​​​​​​​

Keskuskauppakamari: Hybridivaikuttaminen voi romahduttaa yrityksen toimintakyvyn - näillä keinoilla yritykset voivat ehkäistä hybridivaikuttamista

Maailmalla on eletty jo pitkään yrityksiin kohdistuvan tietojen kalasteluyritysten kulta-aikaa ja vallitseva maailmantilanne voi pahentaa jo ennestään vaikeaa tilannetta. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten käsittelyajan pitkittyminen voi altistaa erityisesti Venäjän vastatoimille hybridivaikuttamisen muodossa. Pahimmillaan hybridivaikuttaminen voi romahduttaa yrityksen toimintakyvyn. Keskuskauppakamari on koonnut yrityksille kymmenen keinoa hybridivaikuttamisen ehkäisemiseksi.

Lue lisää

Kesätyöntekijöiden sitouttaminen yrityksiin on yksi tärkeimmistä rekrytointikeinoista – Rauma Race ja Suomen suurin kesätyöntekijäsauna järjestetään 16.6.2022

Rauman seudulle saapuvat lukuisat kesätyöntekijät toivotetaan tervetulleiksi Rauma Race -suunnistuksen ja Suomen suurimman kesätyöntekijäsaunan merkeissä nyt toista kertaa. Kovassa kilpailutilanteessa työnantajilla on entistä suurempia toiveita löytää kesätyöntekijöiden joukosta tulevaisuuden vakiosaajia. ”Meillä on töitä” -kesärekrykampanjan mobiilipelin tuloksista selviää muun muassa, mitkä tekijät saisivat harkitsemaan muuttoa maakuntaan ja mitkä seikat nähdään omina vahvuuksina työelämässä.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa nettiversiona!

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari. Kuva: Liisa Takala. ​​​​​​​

Keskuskauppakamari: Kiinan vientikauppa vaikeutuu, riskit logistisen kriisin eskaloitumiselle - ongelmat jääneet sodan varjoon

Kiinan kasvaneet ongelmat ovat jääneet osin Ukrainan sodan varjoon. Keskuskauppakamari varoittaa, että ongelmat ovat valtavia ja ne vaikeuttavat merkittävästi vientikauppaa ja uhkaavat pahentaa jo ennestään vakavaa logistista kriisiä. Maassa on äärimmäisen tiukat koronatoimet ja osa tehtaista on suljettu tai puoliteholla sulkujen ja toimitusvaikeuksien vuoksi. Sulkujen alettua huhtikuussa vientiyritysten tarvitsemien alkuperätodistusten määrä Kiinaan putosi 47 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan 2021.

Lue lisää

Gallup | Osaaminen

Mitä osaamista yrityksissä tarvitaan tulevaisuudessa? Mistä tulevaisuuden osaajia löytyy ja onko heitä vaikea tavoittaa?
Mitkä rekrytointikanavat ovat tavoittaneet osaajia? Jäsenyritykset vastaavat osaajakysymyksiin.

Lue lisää

Lounais-Suomen kauppakamarit selvittivät yritysten varautumista:
Lisää yhteistyötä ja tukea yritysten varautumiseen tarvitaan

Tapahtumat Ukrainassa ovat nostaneet varautumisen ja huoltovarmuusasiat yritysten agendalle uudella tavalla.

Lue lisää

Satakunnan päässälaskumestari 2022

Tänä vuonna ratkottiin jo kahdeskymmenes Satakunnan päässälaskumestari!

Lue lisää

Matematiikan Päässälaskumestari -kilpailun Rauman seudun finaali järjestetään tänä vuonna hyvässä yhteistyössä seudun yritysten kanssa Olkiluodon Vierailukeskuksessa

Matematiikan päässälaskumestari on Satakunnassa vuosittain MAOL-Rauma Ry:n järjestämä yläkoulun 8.-luokkalaisten ja lukion 1.-vuosikurssin päässälaskutaitoa mittaava kisa. Kisan ennakkokarsinnat on pidetty alkuvuodesta. Rauman finaali toteutetaan torstaina 5.5. klo 13.00-14.30 Olkiluodon Vierailukeskuksessa. Paikalle on tulossa kisaamaan lähes 40 nuorta Rauman seudun oppilaitoksista sekä tapahtumaa tukevien yritysten edustajia. Tapahtumaa tukee Rauman kauppakamarin ICT-valiokunnan kautta aktivoitunut yritysten joukko: Alfa Laval Aalborg Oy, Kongsberg Maritime Finland Oy, Ouman Oy, Rauman kauppakamari, Rauma Marine Contructions Oy, Steerprop Oy ja TVO-konserni.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Keskuskauppakamarin laskuri: Satasen palkankorotuksesta jopa alle puolet käteen

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkea verokiila, eli työllistämisen kustannukset ovat korkeat suhteessa työntekijälle käteen jäävään palkkaan. Keskuskauppakamari on päivittänyt työllistämisen kustannuksia havainnollistavan verokiilalaskurin, jolla jokainen voi tarkastella omaa verokiilaansa ja katsoa paljonko palkankorotuksesta jäisi verojen ja maksujen jälkeen käteen.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin vuosikertomus 2021 on nyt julkaistu

Rauman kauppakamari on yksi Suomen 19 itsenäisestä kauppakamarista. Neljäskymmenes toimintavuosi on vihdoin saatu paketoitua - vuosikertomus 2021 on julkaistu tällä kertaa sähköisenä.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala

Kiina punnitsee Venäjän hyökkäyssodan seurauksena taloudellisia riskejä – alkuperätodistuksissa iso pudotus

Kiinan liiketoimintaympäristö on hankaloitunut ja politisoitunut sekä koronakriisin että kasvaneiden suurvaltajännitteiden myötä. Kauppakamarien asiakirjatilastoista selviää, että alkuperätodistusten määrä Kiinaan on vähentynyt merkittävästi ja pudonnut maaliskuussa 43 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021. Keskuskauppamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka varoittaa, että vaikka liiketoimintaympäristö on muutoksessa ja lännen ja Kiinan välinen yhteydenpito on entistä vähäisempää, Kiina-tietämys Suomessa ei saa heiketä.

Lue lisää

Selkämeren tila -seminaari ja Rauman kauppakamarin kevätkokous 26.04, klo 13:15 - 16:15

Tervetuloa John Nurmisen Säätiön, Rauman kauppakamarin ja Rauman kaupungin yhteistyössä toteuttamaan Selkämeren tila - kutsuvierasseminaariin! Seminaarin jälkeen Rauman kauppakamarin sääntömääräinen kevätkokous.

Lue lisää

Uusin kauppakamarilehti on julkaistu!

Uusin lehti luettavissa nettiversiona! Tutustu mm. Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikelan ajatuksiin johtamisesta.

Lue lisää

Epävarmuuden kasvu heijastuu talousnäkymiin myös Satakunnassa

Kauppakamarien tuoreen kyselyn mukaan epävarmuus yritysten liiketoimintaympäristössä kasvaa.

Lue lisää


Kauppakamarit: Ratkaisut ammattidieselin käyttöön ottamiseksi on tehtävä kiireellisesti

Poikkeuksellinen ja erittäin nopea kuljetuskustannusten nousu iskee erityisen kovaa suomalaisiin kuljetusyrittäjiin ja Suomen logistiseen kilpailukykyyn. Kauppakamarit peräänkuuluttavat nopeita toimenpiteitä yritysten auttamiseksi ja esittävät yhtenä ratkaisuna ammattidieselin käyttöönottoa.

Lue lisää

Kaikkia Ukrainan sotaa paenneita suositellaan rekisteröitymään

Kaikkia Suomeen saapuvia ukrainalaisia kehotetaan rekisteröitymään mahdollisimman nopeasti joko tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakijaksi. Rekisteröityminen on tärkeää, jotta tulijat pääsevät tarvittavan avun piiriin.​​​​​​​

Lue lisää

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen. Kuva: Liisa Takala

Naisjohtajien määrä pörssiyhtiöissä on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi – Itsesääntely toimii Suomessa

Naisjohtajien osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa vuonna 2021 oli 29 prosenttia ja johtoryhmissä 27 prosenttia. Naisjohtajien määrä pörssiyhtiöissä on lisääntynyt viime vuosikymmenen aikana merkittävästi. Keskuskauppakamari tukee monipuolisesti naisjohtajuutta ja on edistänyt jo pitkään naisjohtajuutta itsesääntelyn keinoin.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala

Kauppakamarit: Yritysten vienti Venäjälle vähentynyt dramaattisesti – alkuperätodistuksissa raju pudotus sodan alettua

Kauppakamarien asiakirjatilastot kertovat, että yritykset ovat reagoineet Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäyssotaan ripeästi ja vienti Venäjälle on vähentynyt dramaattisesti. Sodan alettua alkuperätodistusten määrä on pudonnut 50 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtaja, kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari. Kuva: Liisa Takala.

Keskuskauppakamarin vientijohtajakysely: Pakotteiden vaikutus liiketoimintaan merkittävä neljännekselle vientiyrityksistä – maksuliikenne, raaka-aineiden saatavuus ja rahtivaikeudet suurimmat huolenaiheet

Läntisen maailman Venäjää vastaan asettamat pakotteet vaikuttavat jollain tavoin lähes 90 prosenttiin suomalaisista vientiyrityksistä, selviää Keskuskauppakamarin kyselystä. Merkittävää vaikutusta liiketoimintaan Venäjä-pakotteilla on neljännekseen (24 %) kyselyyn vastanneista yrityksistä. Jonkin verran merkitystä on 35 prosentille yrityksistä ja hieman merkitystä 30 prosentille.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala

EU:n Venäjä-pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin, mutta tärkeintä ovat vaikutukset sotaisaan naapuriin

Eurooppa-neuvosto teki päätöksen uudesta pakotepaketista 24.-25.2. välisenä yönä. Tietojen mukaan pakotepaketti saadaan valmiiksi perjantaina 25.2. myöhään illalla tai viimeistään lauantaina 26.2. EU:n asettama pakotepakki sisältää muun muassa merkittäviä vientirajoituksia sekä rajoitteita pankkeihin ja rahoitusmarkkinoihin. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka sanoo, että keskeisintä epävarmassa ja epävakaassa tilanteessa on pyrkiä takaamaan yrityksille kaikki saatavilla oleva tieto pakotteista ja niiden vaikutuksista yrityksille.

Lue lisää

Meillä on töitä - kampanjassa löytyy satakunta syytä työllistyä kesäksi Satakuntaan!

Joukko maakunnan isoimpia työnantajaorganisaatioita on mukana ”Meillä on töitä” -kesärekrykampanjassa vuoden 2022 osalta. Tällä kertaa nuoria tutustutetaan kesätyöpaikkoihin humoristisen mobiilipelin muodossa, jossa voi löytää vähintäänkin satakunta syytä sijoittua maakuntaan kesäksi.

Lue lisää

Visio: Valtatie 8 on luotettavalla tiedolla johdettujen resurssitehokkaiden toimitusketjujen korkealaatuinen alusta

Suomessa on meneillään merkittäviä älykkääseen liikenteeseen ja logistiikkaan liittyviä kehityshankkeita erityisesti rautatieliikenteen ja meriliikenteen puolella. Kehitystyön ylätason tavoitteena on parantaa olemassa olevan infrastruktuurin käyttöä, vähentää päästöjä ja parantaa Suomen kilpailukykyä. Myös tieliikenne on syytä kytkeä kokonaisuuteen ja siihen on pelkästään markkinajohtajuuden näkökulmasta perusteltua käyttää nykyistä enemmän resursseja. Tieliikenteessä on mahdollista saavuttaa merkittäviä päästö- ja tehokkuusvaikutuksia älykkään infrastruktuurin ja palvelujen keinoin.

Lue lisää

Satakunta syytä rakastua ruokaan:
Lämminhenkinen dokumentti tuo esille elintarvikeklusterin uramahdollisuudet uudella tapaa

Kahdeksan Satakunnan alueen elintarvikealan vahvaa yritystä on lähtenyt yhteistyöhön alan veto- ja pitovoimaisuuden lisäämiseksi nuorten ja uranvaihtajien parissa. Yhteistyössä tuotettiin kesän 2021 aikana lämminhenkinen dokumentti, jossa säkyläläinen perhe tutustuu alan yrityksiin, toimintaan, työpaikkoihin sekä maistelee maakunnan ruokaketjun tuotteita. Samalla Satakunnan kesä ja elinympäristöt näyttäytyvät upeina ja ihmisläheisinä. Dokumentin ensi-ilta oli jo marraskuussa, mutta nyt on lähtenyt käyntiin mittava netti- ja somekampanja, jolla houkutellaan väkeä hakeutumaan kesä- ja sesonkitöihin alalle niin Satakunnasta kuin kauempaakin.

Lue lisää

Hanna-Kaisa Desavelle luotsaamaan meriteollisuuspuisto oppimisympäristönä -konseptia​​​​​​​

Meriteollisuuspuisto oppimisympäristönä -konseptissa on laitettu heti vuoden alusta uusi vaihde silmään, kun sen projektipäällikkönä on aloittanut Hanna-Kaisa Desavelle. Hän siirtyi tehtävään pakkausteollisuudesta, Amcorilta. Konseptin tavoitteena on luoda Raumalle meriteollisuuden osaamiskeskittymä, joka pohjautuu vahvaan ammatilliseen osaamiseen, monipuolisiin jatkuvan oppimisen koulutusmahdollisuuksiin ja ketteriin yhteistyöverkostoihin.

Lue lisää

Hyvä syntyy hyvästä Kariniemen ruokaketjussa – sopimustuottajilta aina kuluttajille asti

Ruokatalo HKScan on yksi merkittävistä Satakunnan alueen elintarvikeyrityksistä. Yhtiö on toiminut Rauman Lakarissa vuodesta 2017 lähtien. HKScanin Rauman yksikkö työllistää lähes 600 henkilöä ja yksikön kautta tulee markkinoille lähes puolet Suomessa kulutetusta broilerinlihasta. Monivaiheisessa broilerin tuotantoketjussa on useita eri toimijoita. Siksi myös välilliset työllistämisvaikutukset alueella ovat suuret.

Lue lisää

Tervetuloa päivittämään osaamisesi - kevään koulutuskalenteri on nyt julkaistu!

Kevään 2022 koulutuskalenteri on julkaistu!
Luvassa on useita mielenkiintoisia ja ajankohtaiskoulutuksia koulutuksia. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää

Ajankohtaista logistiikassa ja liikenteessä

Satakunnan logistiikkafoorumi kokosi marraskuussa Raumalle logistiikan ja liikenteen asiantuntijoita ja sidosryhmiä. Tässä maistiaisia tilaisuudessa kuulluista puheenvuoroista.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin juhlavuoden kumppanit esittäytyvät | Osuuskauppa Keula

Lue lisää

Ulkomaalaisia osaajia tarvitaan lukuisiin eri tehtäviin - kokemukset enimmäkseen positiivisia

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ulkomailta rekrytoivat yritykset tarvitsevat osaajia erityisesti suorittavan tason tehtäviin. Noin 70 prosenttia niistä yrityksistä, jotka aikovat jatkossa rekrytoida ulkomailta kertoivat hakevansa ulkomaalaisia osaajia nimenomaan työntekijätehtäviin. Kokemukset kansainvälisistä osaajista ovat pääosin positiiviset.

Lue lisää

Kauppakamareiden myöntämistä ja vahvistamista asiakirjoista perittävät maksut 1.1.2022 alkaen

Lue lisää

Naiset pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina ja johtoryhmissä

Keskuskauppakamarin juuri julkaistussa naisjohtajakatsauksessa tarkastellaan naisten osuutta pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina ja johtoryhmissä ja sitä, missä määrin naiset johtavat liike- tai tukitoimintoja ja mitä eroja on havaittavissa erikokoisten yhtiöiden ja eri toimialojen välillä.

Lue lisää

Uudet tulostettavat maskiohjeistukset käyttöönne

Uudet maskisuositukset tulivat voiman ja maskeja suositellaan käytettäväksi yli 10-vuotiaille. Tässä ladattavat ohjeistukset käyttöönne.

Lue lisää


Arkistoidut artikkelit