Haulla löytyi 15 tulosta


Jukka Appelqvist. Kuvaaja Liisa Hakala

Jukka Appelqvist
Pääekonomisti
Keskuskauppakamari

Lue lisää

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Kauppakamarikysely: Kasvun eväät toistaiseksi heikkoja – yritysten suhdannetunnelmissa näkyy vain hentoa parantumista

Kauppakamarien toukokuun suhdannekyselystä ei löydy selkeitä merkkejä suhdannetilanteen paranemisesta. Alkuvuosi on sujunut heikosti, ja isolla osalla yritysvastaajista liikevaihto on supistunut edelliseen vuoteen verrattuna. Tilauskantatilanne oli edelleen toukokuun kyselyssä haasteellinen suurella osalla vastaajista, eikä tilanne ole oleellisesti parantunut tammikuusta.

Lue lisää

Jukka Appelqvist. Kuvaaja Liisa Hakala

Suomi painui taantumaan

Jukka Appelqvist
Pääekonomisti
Keskuskauppakamari

Lue lisää

Kauppakamarikysely: Yleistunnelmat taloudessa edelleen heikot, mutta pohjakosketus todennäköisesti nähty

Yritysten näkemykset suhdannekehityksestä ovat edelleen synkkiä, selviää vuoden ensimmäisestä kauppakamarien suhdannekyselystä. Arviot eivät kuitenkaan ole heikentyneet lisää vaan elpyneet hieman suhteessa lokakuussa tehtyyn edelliseen kyselyyn. Usealla kyselyn osa-alueella nähdään lievää paranemista, mutta kasvun eväät ovat toistaiseksi hentoja. ”Voi olla, että pohjakosketus on nyt nähty”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Lue lisää

Rauman kauppakamarin valiokuntien puheenjohtajat

Valiokuntien puheenjohtajat matkasivat tutustumaan keskuskauppakamariin

Valiokuntien puheenjohtajat kokoontuivat pohtimaan ja suunnittelemaan tulevan vuoden toimintaa matkakokouksessaan Kamaritaloon Helsinkiin torstaina 11.1.2024. Mukana olivat kaikkien paikallisvaliokuntien puheenjohtajat ja myös uutena puheenjohtajana Pyhäjärviseudun paikallisvaliokunnassa aloittava Kalle Auramaa.

Lue lisää

Ajankohta:14.12.2023 09:00-16:00Paikka:webinaariOsoite:oma työpiste

Kauppakamarin verkkoveropäivä 14.12.2023 klo 09:00-16:00

Kauppakamarin Veropäivä on vuosittainen taloushallinnon ammattilaisten ja yrittäjien ajankohtaistapahtuma, joka tarjoaa keskeiset lakimuutokset ja -uudistukset sekä muut ajankohtaiset tilinpäätös- ja veroasiat tiiviinä, käytännönläheisenä pakettina.

Lue lisää

Kauppakamarikysely: Yritysten näkymät heikentyneet kaikilla osa-alueilla – 49 prosenttia vastaajista kuvailee toimialansa tunnelmia pessimistiseksi tai erittäin pessimistiseksi.

Yritysten näkemykset suhdannekehityksestä ovat heikentyneet kauppakamarien tuoreessa kyselyssä verrattuna edelliseen toukokuussa julkistettuun talouskyselyyn. Peräti 49 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kuvailee tunnelmia pessimistisiksi tai erittäin pessimistiseksi. Arviot ovat synkentyneet laaja-alaisesti koskien kyselyn eri osa-alueilta, kuten liikevaihtoa, tilauskantoja, rekrytointitarvetta ja vientiä. Satakunnassa tunnelmat ovat pääosin aivan vastaavanlaisia.

Lue lisää

Jukka Appelqvist. Kuvaaja Liisa Hakala

Ensimmäisestä sotavuodesta selvittiin odotuksia paremmin

Jukka Appelqvist
Pääekonomisti
Keskuskauppakamari

Lue lisää

Ajankohta:Tiistai 13.12.2022, klo 9:00 - 16:00Paikka:webinaariOsoite:oma työpiste

Kauppakamarikysely: Kasvavat korkomenot ja sähkön hinnannousu hirvittävät

Yritykset kamppailevat nopeasti kohonneiden energiakustannusten kanssa ja synkkenevät näkymät taloudessa vaikuttavat laajasti suomalaisiin yrityksiin. Kauppakamarien tuoreesta kyselystä selviää, että kohonneet sähkön hinnat vaikuttavat heikentävästi noin 72 prosenttiin yrityksistä ja korkojen nousu huolettaa noin 64 prosenttia yrityksistä. Kyselyyn vastanneista yrityksistä jopa 76 prosenttia odottaa yrityksensä tuotantokustannusten kohoavan loppuvuoden aikana. Hyvä työllisyys kannattelee jossain määrin taloutta, mutta kipupisteenä on pitkäaikaistyöttömyyden korkea taso sekä yritysten osaajakohtaanto.

Lue lisää

Ajankohta:Perjantai 25.11.2022, klo 9:00 - 15:45Paikka:VillaTallbon punainen piharakennusOsoite:Petäjäksentie 178, Rauma
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyyden suunta painumassa alaspäin

Työllisyys on edelleen Suomessa korkealla tasolla, mutta suhdannetilanne on työmarkkinoilla heikentynyt tuntuvasti viime kuukausina. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan kasvu kertoo menneestä hyvästä kehityksestä ja työllisyyden suunta on nyt kääntymässä suhdanteen mukana alaspäin. Koronakriisin jälkeiseen palautumiseen liittyvät helpot suhdannepaukut alkavat olla käytetyt ja inflaatio syventää suhdannetta entisestään latistaen jatkossa myös työvoiman kysyntää.

Lue lisää

Kauppakamarikysely: Sodan vaikutukset jakavat yritykset voittajiin ja häviäjiin – joka kolmannes ilmoitti kannattavuutensa heikkenevän tänä vuonna.

Ukrainassa käytävä sota nostaa yritysten kustannuksia ja heikentää kannattavuutta, mutta keskimäärin tunnelmat ovat säilyneet kohtalaisen vireinä, selviää kauppakamarien talouskyselystä. Inflaatiopaineet jatkuvat, sillä yli 72 prosenttia vastanneista yrityksistä suunnittelee nostavansa myyntihintojaan seuraavan neljän kuukauden aikana. Palkansaajien ostovoiman supistuminen näyttää väistämättömältä. Vaikka keskimäärin yritysten näkymät ovat jopa parantuneet verrattuna maaliskuussa tehtyyn kauppakamarikyselyyn, vaihtelevat arviot ratkaisevasti eri toimialoilla. Rakennusalalla peräti 40 prosenttia luonnehtii tunnelmia pessimistiseksi. Sen sijaan palveluloimialoilla näkymät ovat tuntuvasti valoisammat koronarajoituksien jäätyä taakse.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Keskuskauppakamarin laskuri: Satasen palkankorotuksesta jopa alle puolet käteen

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkea verokiila, eli työllistämisen kustannukset ovat korkeat suhteessa työntekijälle käteen jäävään palkkaan. Keskuskauppakamari on päivittänyt työllistämisen kustannuksia havainnollistavan verokiilalaskurin, jolla jokainen voi tarkastella omaa verokiilaansa ja katsoa paljonko palkankorotuksesta jäisi verojen ja maksujen jälkeen käteen.

Lue lisää

Kauppakamarin talouskatsaus |
Työllisyyden paraneminen loistavaa – sodan vaikutuksista huolimatta massiivista työttömyyden nousua ei ole odotettavissa

Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa oli 89 000 työllistä enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendi oli 74 prosenttia. Trendi ylittää selvästi koronakriisin alkua edeltäneen tason ja on vertailukelpoisen mittaushistorian korkein. Lukemia voi pitää erinomaisena, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Lue lisää